• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 9 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje
  • Zamówienia online

Co może wpływać na to, że nie chudniemy?

Co może wpływać na to, że nie chudniemy?

Zdarza się, że staramy się schudnąć stosując różne diety, aktywność fizyczną, suplementy. Robimy wszystko. Trzymamy się zaleceń, zasad zdrowego odżywiania, ale waga ani rusz!

Co może być tego przyczyną?

1. Złe nawyki żywieniowe. Nawyki żywieniowe wypracowujemy latami. Wpływ na nie ma praca, otoczenie, to jak odżywia się nasza rodzina, partner, to jak postrzegamy jedzenie, czy patrzymy na nie przez pryzmat zaspokajani głodu czy wartości odżywczych. Nawyki, które psują dietę to m.in. brak śniadania, obfita kolacja, pojadanie w ciągu dnia, nagradzanie się jedzeniem lub karanie głodówką, prowadzenie monotematycznej diety np. codziennie kanapki, rezygnacja z nielubianych bogato odżywczych produktów, wyrabianie nawyku picia słodkich napoi, sięgania po deser, coś słodkiego po posiłku lub w momencie obniżenia nastroju, doprowadzania do przegłodzenia.To tylko kilka z wielu nawyków, które mogą psuć zdrową dietę. Niekiedy wystarczy tylko jeden, aby wywołać całą kaskadę błędów żywieniowych, które będą zaburzać efekty diety. Jak się uchronić?  Przed przystąpieniem do odchudzania lub kończąc je warto przeanalizować ze specjalistą swoje nawyki żywieniowe, aby wyłapać te, które mogą wpływać negatywnie na dietę i zdrowie.

2. Stres - może tak samo powodować, że chudniemy, dając objawy jelitowe ze strony przewodu pokarmowego, blokując apetyt i zwiększając zapotrzebowanie kaloryczne, jak i powodować tycie! W trakcie stresu wydziela się kortyzol (hormon stresu), którego nadmiar może blokować redukcję masy ciała. Ważna jest, więc równowaga, brak pośpiechu, czas na relaksację. Warto jest również w sytuacjach stresowych zwrócić uwagę czy nie zapominamy o posiłkach lub czy sięgamy po słodkie.

3. Brak odpowiedniej ilości snu. Sen wbrew pozorom to ważny element skutecznej redukcji masy ciała. Gdy śpimy w naszym organizmie dokonuje się wiele ważnych procesów: regeneracja,  porządkowanie wszystkich bodźców, jakie odebrały nasze zmysły przez cały dzień. Wpływa również na gospodarkę hormonalną. Jego brak może wpływać na zaburzenia gospodarki hormonów odpowiadających za ośrodek sytości i głodu.

4. Brak aktywności fizycznej lub jej nadmiar. Zmiana nawyków żywieniowych i dieta daje efekty, jednak zdecydowanie lepsze i trwalsze wtedy, gdy jest połączona z odpowiednią aktywnością fizyczną. Należy jednak uważać, aby nie narzucać sobie zbyt dużej ilości ćwiczeń przy małej ilości kalorii, bo organizm przestawi się na tryb oszczędzania rezerw tłuszczu. 

5. Zaburzenia metaboliczne lub choroby dietozależne. Niekiedy problemem oporności na dietę mogą być różnego rodzaju problemy zdrowotne: zaburzenia glikemii, skłonności genetyczne, problemy zdrowotne, choroby w rodzinie (cukrzyca, choroby tarczycy, hiperlipidemie, zaburzenia hormonalne,) Dlatego przed przystąpieniem do diety ważna jest konsultacja dietetyczna, wywiad, zlecenie badań i diagnostyka. 

6. Kierowanie się kalorycznością a nie jakością. Ważniejsze od kaloryczności jest jakość diety, czyli gęstość odżywcza. Spożywając 600 kcal z fastfood’u nie dostarczysz witamin, minerałów a jedynie dużą dawkę tłuszczu, cukru i niskiej jakości przetworzoną żywność, a w dodatku szybko ponownie czujesz głód. Jeśli spożyjesz obiad złożony z pieczonego mięsa, kaszy i dużej ilości warzyw dostarczysz w mniejszej porcji zdecydowanie więcej składników odżywczych, nie odczujesz spadku energii i braku witamin. Złe jest wiec myślenie, że trzymając dietę i kaloryczność np. 1200 kcal jedząc codziennie batonik 300 kcal, nie przeszkodzi to w odchudzaniu. Wręcz przeciwnie mimo trzymania kaloryki może powodować tycie. Jeśli jakość diety jest zła to kaloryczność nie da Ci efektu.

7. Monotematyczna dieta. Organizm szybko adaptuje się do warunków jakie mu stwarzamy. Dlatego, prawie zawsze w trakcie odchudzania po pewnym momencie następuje faza zatrzymania spadku masy ciała. Wówczas trzeba coś zmienić! Może to być kolejność posiłków, kaloryczność diety, zmiana aktywności. Trzeba zaskoczyć swój organizm, aby wyjść z tej fazy zatrzymania, po czym można wrócić do dalszej redukcji. Nie należy jednak popadać w schemat zawsze tych samych produktów na śniadanie, obiad i kolację. 

Zbilansowane diety cateringu dietetycznego Przełom w Odżywianiu pomogą Ci schudnąć skutecznie :) zapraszamy :)