Dieta oczyszczająca, czyli detoks

Oczyszczanie bez głodówki, samych soków, zup i niesmacznych koktajli ? To możliwe? U nas tak!

Na temat diet oczyszczających w Internecie znajdziemy dużo informacji. Niektóre takie diety oferują kuracje złożone z samych płynów. Niestety ich stosowanie zwłaszcza na własną rękę często wiąże  się z silnym spadkiem energii. O ile w lecie taka kuracja nie byłaby kłopotliwa ze względu na zmniejszony apetyt i wysoką temperaturę otoczenia, w zimę może przysporzyć nieco problemów. Okres jesienno – zimowy wiąże się ze spadkiem odporności, wzrostem zachorowań na przeziębienia. Zużywamy więcej energii, ponieważ organizm musi zużyć ją do ogrzania naszego ciała. Jeśli w tym okresie narzucimy mu zbyt duży rygor może to wiązać się ze zwiększonym ryzykiem efektu jojo. Dotyczy to głównie niesprawdzonych diet, które można znaleźć w Internecie. Ważną zasadą oczyszczania jest, aby nie stosować takich diet na własną rękę bez konsultacji ze specjalistą, ponieważ można doprowadzić do niedoborów. My znaleźliśmy rozwiązanie jak połączyć oczyszczanie z obfitymi, zdrowymi i smacznymi posiłkami, wybierając naturalne, sezonowe produkty o wysokiej gęstości odżywczej, zaś niskiej wartości energetycznej.

W okresie jesienno-zimowym w diecie oczyszczającej stawiamy przede wszystkim na sezonowość, wzmocnienie i równowagę kwasowo – zasadową. Znajdziecie w niej posiłki i produkty rozgrzewające, wzmacniające układ odpornościowy, pozwalające wyciszyć stan zapalany, działające kojąco na układ nerwowy i odpowiednio na regenerację.

Dieta pozbawiona jest produktów pszenicznych i nabiału, zaś obfita w warzywa, kasze, owoce, orzechy, superfoods, zioła i przyprawy o działaniu przeciw zapalanym. Przyprawy o takim działaniu to m.in. kurkuma, cynamon, imbir.  Dieta obfituje w błonnik wspomagający pracę jelit. Na początku jej stosowania, może pojawić się  lekkie uczucie  wzdęcia i dolegliwości pokarmowe. Wiąże się to z adaptacją organizmu, detoksykacją oraz zmianą flory bakteryjnej. (W celu odpowiedniego działania błonnika należy dbać o odpowiednie nawodnienie w ciągu dnia i wypijać ok. 2l płynów dziennie). Dieta obfituje w chlorofil, fitoskładniki, składniki mineralne, witaminy i substancje bioaktywne, które niwelują szkodliwe skutki stresu, wolnych rodników i procesów zapalanych. Stanowi profilaktykę nowotworową oraz chronią przed dietozależnymi chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak: choroby układu krążenia, cukrzyca typu II, hipercholestreolemia, zaburzenia glikemii, nadwaga i otyłość. Dieta może wpłynąć korzystnie na poprawę insulino wrażliwości. W trakcie diety nie należy sięgać po napoje gazowane, słodycze,  produkty przetworzone – mogą nasilać się wzdęcia i problemy żołądkowe oraz niwelować efektywność diety.  Dieta zalecana jest dla osób, które chcą wyregulować swój metabolizm, oczyścić się z toksyn, złogów, odżywić i odkwasić organizm, zregenerować jelita. Jeśli do tej pory zdarzało Ci się jeść na mieście produkty typu fast food, w sezonie letnim jadłeś często potrawy grillowane, a w okresie jesienno – zimowym chorujesz na przeziębiania, wówczas taka dieta jest idealna dla Ciebie. Dzięki wyeliminowania pszenicznych źródeł węglowodanów i nabiału dieta pozwala również wyciszyć stany zapalane. Zastosowanie takiej okresowej eliminacji może Ci pomóc w diagnostyce nietolerancji tych produktów, jeśli podejrzewasz ją u siebie. Stosując dietę oczyszczającą działasz detoksykująco na organizm.

Dieta nie jest wskazana dla osób z chorymi nerkami, biorących leki na krzepliwość krwi, w zaawansowanych nowotworach oraz w jednostkach chorobowych, które wykluczają spożycie zawartych w diecie produktów (orzechy, rośliny strączkowe) W przypadku sportowców dieta może stanowić uzupełnienie diety. W razie wątpliwości możliwości podjęcia diety należy skontaktować się z lekarzem lub z naszym dietetykiem. Zachęcamy też do bezpłatnej konsultacji z dietetykiem Przełom w Odżywianiu – Catering dietetyczny Warszawa.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety