• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 9 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje
  • Zamówienia online

Dietetyczne ABC

Dietetyczne ABC

Poniżej przedstawiamy kilka kluczowych elementów zdrowej diety.

  • Właściwa dieta - powinna opierać się na zasadach zdrowego odżywiania, zawierać min. 4- 5 posiłków dziennie spożywanych regularnie, składających się z różnorodnych produktów, a główne źródło energii w diecie powinny stanowić węglowodany złożone. Należy pamiętać o śniadaniu, nie popijaniu podczas jedzenia oraz spożywaniu kolacji ok. 3 godziny przed snem
  • Błonnik pokarmowy - należy wybierać produkty bogate w ten składnik, ze względu na jego dobroczynne właściwości m.in. pobudzanie organizmu do pracy, zapobieganie zaparciom, zapewnienie uczucia sytości i pełności w żołądku, a także obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Najwięcej błonnika znajduje się w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach, owocach oraz roślinach strączkowych
  • Aktywność fizyczna - to obok diety, nieodłączny element zdrowego stylu życia. Pozwala obniżyć stężenie cukru we krwi, kontrolować własną masę ciała, obniżać ciśnienie tętnicze i zmniejszać stężenie cholesterolu. Ponadto wzmacnia mięśnie kości, redukuje stres i daje więcej energii do życia
  • Trwały efekt odchudzania - aby go osiągnąć należy zmienić swoje nawyki żywieniowe, zadbać o to, aby codzienna dieta była dobrze zbilansowana, opierała się na ciekawych i smacznych posiłkach, dzięki czemu nie będzie tylko chwilową zmianą, a stałym elementem naszego życia
  • Diety „cud” - nie należy ich stosować, ponieważ mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, nie kształtują prawidłowych nawyków żywieniowych, a prawie zawsze kończą się efektem jo-jo. Przykłady typowych diet „cud”: dieta kopenhaska, dieta Dukana czy dieta Kwaśniewskiego
  • Indeks glikemiczny - klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu. Wyróżniamy produkty o wysokim, średnim i niskim indeksie glikemicznym (tabelki z produktami o wysokim i niskim indeksie glikemicznym). Nasza dieta powinna składać się głównie z produktów o niskim indeksie glikemicznym