Ocet jabłkowy

Jakie zatem właściwości kryje w sobie ocet jabłkowy?

  • Dostarcza wiele składników mineralnych np. potas, fosfor, chlor, sód, magnez, wapń, siarkę, żelazo, fluor, krzem i innych śladowych pierwiastków oraz witaminy, głównie duże ilości witaminy E, która należy do silnych przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami.
  • Zawarta w occie jabłkowym pektyna zapobiega powstawaniu miażdżycy, nadciśnienia tętniczego oraz wspomaga procesy trawienia.
  • Wspomaga leczenie cukrzycy typu 2, ponieważ wpływa na lepsze przyswajanie cukrów. Ponadto obniża poziom trójglicerydów i podnosi poziom dobrego cholesterolu we krwi, czyli frakcji HDL.
  • Jest stosowany podczas wielu chorób takich jak angina, przeziębienie, stany zapalne jako lecznicza nalewka.

Ocet jabłkowy a odchudzanie
Ocet jabłkowy jest również uważany za naturalny suplement wspomagający dietę odchudzającą. Przeprowadzone liczne badania potwierdziły korzystny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej w organizmie oraz pomoc w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. Produkt ten ma duże znaczenie dla pracy przewodu pokarmowego: przyspiesza trawienie oraz poprawia perystaltykę jelit. Ponadto wyrównuje gospodarkę kwasowo-zasadową, która często jest zachwiana przez stosowanie różnych diet odchudzających.

Jak wybrać dobry ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy możemy przyrządzić sami w domu, jednak jest to pracochłonne i wymaga odpowiednich narzędzi. Bez problemu kupimy go w każdym sklepie ze zdrową żywnością oraz niektórych „marketach”. Najlepiej wybierać ocet jabłkowy niefiltrowany i niepasteryzowany, w którym widocznie unosi się osad.

Ocet jabłkowy to produkt w 100% godny polecenia. Dzięki tylu pozytywnym właściwościom wpływającym na zdrowie i urodę, nie mamy wątpliwości, że warto go używać w kuchni. W naszym cateringu dietetycznym PRZEŁOM W ODŻYWIANIU znajdziecie potrawy z dodatkiem octu jabłkowego.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety