• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 9 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje
  • Zamówienia online

Odchudzanie? Od czego zacząć?

Odchudzanie? Od czego zacząć?

Jeśli wielokrotnie próbowaliście różnych diet, które kończyły się efektem jojo, były trudne w realizacji, monotonne, powodowały głód, rozdrażnienie lub nie przynosiły efektów. Koniecznie przeczytajcie ten post!

Jakie błędy najczęściej popełniamy podejmując się redukcji masy ciała?

1. Jedzenia dla jedzenia, a nie dla odżywienia organizmu.  Zdarza się, że w pośpiechu, nerwach lub pod wpływem emocji pozytywnych i negatywnych sięgamy po różne produkty. Nie zastanawiamy się wówczas, czy to co wybieramy rzeczywiście zaspokoi potrzeby Naszego organizmu. Czy dostarczy niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin, minerałów składników pokarmowych? Chcemy po prostu jak najszybciej nie czuć głodu, burczenia w brzuchu. Po pierwsze - warto nie dopuszczać wcale do takich sytuacji, jak silny głód. Organizm będzie sugerował słodkie, pamiętając, że to cukier prosty, z którego uzyska szybko energię. Po drugie ciężko będzie CI ten głód zaspokoić.

W konsekwencji powielania takiego działania wyrabiamy pewien nawyk i przyzwyczajamy organizm, do ‘’poprawy nastroju” jedzeniem, niekontrolowanego pojadania i sięgania po bezwartościowe zapychacze. To z kolei prowadzi to do powstawania nadwagi, insulinooporności, dobowych wahań glukozy – objawiających się spadkami energii, ospałością, spadkiem odporności.  

Czy mając dobry samochód nalewałbyś do niego złej jakości paliwa, nie wiadomego pochodzenia? Czy bałbyś, że się popsuje? Organizm jest jak maszyna i powinniśmy chcieć dostarczyć mu najlepszej jakości paliwo. Dlaczego, więc nie dostarczasz sobie tego co najlepsze? Nie boisz się, że zaniedbując dietę Twoje zdrowie, również się zepsuje? 

Aby schudnąć i jeść zdrowo konieczna jest zmiana podejścia do żywności, żywienia i diety . Należy patrzeć na żywność, poprzez pryzmat składników, substancji odżywczych, których dostarczenie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a więc i prawidłową masę ciała. Zaś diet nie traktować okresowo! Zrób sobie ćwiczenie podczas zakupów zastanów się nad produktami, które wybierasz – czy sięgasz po niego ze względu na emocjonalną potrzebę, głód? Co dostarczysz tym produktem do organizmu? Jeśli będziesz świadomy składu, korzyści i niekorzyści płynących ze spożycia danych produktów, wówczas będziesz mógł nawet pozwolić sobie czasami na świadomy wybór produktu, na który po prostu masz ochotę ☺ Ważne, aby Twoim priorytetem, na co dzień było odżywianie organizmu, narządów, komórek ciała. Bądź sprytniejszy niż Twój mózg szukający prostych i szybkich źródeł energii.  Dbaj o siebie od wewnątrz. Wiesz, że większość pojadania nie bierze się z głodu, tylko emocji, flory bakteryjnej jelit, nawyków, emocji lub nieprawidłowego ograniczania posiłków w celu redukcji? Początki bywają trudne, ale szybko odczujesz korzyści płynące ze zdrowego odżywiania, poprzez normalizację masy ciała, poprawę samopoczucia i zdrowia.
Masz już nowe nastawienie? Na jakie błędy jeszcze należy uważać?

2. Szybki efekt. Zbyt duża restrykcja. Jeśli do tej pory jadłeś mało regularnie, czasami na mieście, czasami niezdrowo. Nie stosuj nagle diet głodowych, niskokalorycznych (poniżej 1000 kcal). Być może schudniesz, ale organizm szybko przestawi się na tryb oszczędzania i gromadzenia. Przy takim rygorze łatwo ulec pokusie, wówczas zostanie to zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Wiadomo, że każdy chce szybkich efektów. Niestety w przypadku redukcji lepsze będą powolniejsze, systematyczne i kontrolowane efekty, gdyż właśnie w taki sposób przyrastały nadmierne kilogramy. Nagła duża redukcja spowoduje, że przy zatrzymaniu spadku masy ciała, nie będzie, z czego redukować kalorii. Najlepiej swoje zapotrzebowanie konsultować z dietetykiem. Pamiętaj jednak, że kalorie to nie wszystko. Najważniejsze jest jakość jedzenia i Twoje podejście do odżywiania organizmu. 

3. Kaloria kalorii nie równa. Na przykład 600 kcal z fastfood’u nie równa się 600 kcal z pełnowartościowego posiłku np. pieczonej wołowiny, kaszy gryczanej i dużej ilości warzyw. Ten pierwszy dostarczy Ci miażdżyco-twórczych kwasów tłuszczowych trans, konserwantów, cukrów prostych, podczas gdy ten drugi: pełnowartościowe białko, węglowodany złożone oraz masę witamin i składników mineralnych. Chwilowa poprawa nastroju po zjedzeniu fastfoodu szybko zamienia się w ociężałość, ospałość i ponowny głód.

4. Usuwanie tłuszczu z diety. Tłuszcz jest często usuwany z diety przy odchudzaniu. Jednak jest to błąd. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania gospodarki hormonalnej. Produkty 0% tłuszczu zawierają często dodatkowe cukry proste. Mają mniej kalorii, ale przy gorszym metabolizmie węglowodanów, to właśnie cukier będzie stanowił większy problem. Lepiej zjeść omlet, jajecznicę na maśle klarowanym, niż zjeść pszenną bułkę i np. bez masła. Dodając masło lub oliwę do ugotowanych warzyw na talerzu pozwalasz na lepsze wchłanianie witamin A, D, E, K. Inne zdrowe tłuszcze do obróbki termicznej to olej kokosowy, ryżowy, rzepakowy, masło klarowane. Zaś na surowo dodawaj olej lniany, oliwę z oliwek i pestek.

5. Zapominanie o wodzie. Tak możesz pozwolić sobie na kawę. Tak może być z mlekiem, ale nie zapominaj o piciu wody mineralnej !! W badaniach na osobach poddanych redukcji te, który spożywały większe ilości wody osiągały lepsze i trwalsze efekty.

6. Unikanie posiłków = przegłodzenie. Staraj się jeść nie przekraczając 4h pomiędzy posiłkami, zaczynając od 1-2 h po przebudzeniu i kończąc na 2-3h przed snem z ostatnim posiłkiem. Pamiętaj, że soki, napoje gazowane, słodzona herbata, słodzona kawa – to również posiłki, które niepotrzebnie angażują Twój organizm do odpowiedzi insulinowej. Częste wywoływanie wahań glukoza – insulina, może prowadzić do insulinooproności tkanek, a więc gorszego wychwytu i przemian prowadzących do odkładania się tkanki tłuszczowej. Jeśli dojdzie do przegłodzenia ciężko będzie Ci zaspokoić apetyt i zjesz więcej.

7. Zapominamy o zdrowiu!! Być może nadwaga powiązana jest u Ciebie z problemami zdrowotnymi (zaburzeniami hormonalnymi, nieprawidłową pracą narządów). Wówczas dieta powinna być dopasowana pod okiem Dietetyka. Za równo nadwaga może być przyczyną jak i skutkiem problemów zdrowotnych. 

Jeśli zastanawiasz się nad badaniami, wyborem diety zapraszamy na konsultacje z naszym Dietetykiem Przełom w Odżywianiu!