• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 11 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje

10 powodów, dla których warto odchudzać się z cateringiem dietetycznym?

10 powodów, dla których warto odchudzać się z cateringiem dietetycznym?

Redukcja masy ciała to temat rzeka. Kluczem jest odpowiednio dobrana dieta i dostosowana do potrzeb organizmu aktywność fizyczna. Ale co tak naprawdę oznacza odpowiednia dieta? 

W dzisiejszych czasach bardzo łatwo jest wpaść w pułapkę fit jedzenia. Social media pełne są treści o tematyce odchudzania, ćwiczeń, zbilansowanych posiłków. Jak w tym wszystkim się nie zgubić? Skąd wiedzieć co jest najważniejsze? 

Przede wszystkim należy zdać sobie sprawę, że właściwe jedzenie to klucz do sukcesu. Zbilansowana dieta bogata w mikro i makro elementy ułatwia proces redukcji masy ciała. Ale co, jeśli nie mamy czasu jej komponować lub nie do końca wiemy, jakie menu będzie dla nas najlepsze? W takim wypadku warto sięgnąć po catering dietetyczny dostarczany codziennie pod nasze drzwi. Dodatkowo, jeżeli zależy nam na skutecznej redukcji, warto wybrać firmę cateringową, umożliwiającą bezpośredni kontakt z dietetykiem klinicznym, który pomoże dobrać indywidualnie dietę, dopasować jej kaloryczność do naszych celów. Dlaczego catering zwiększa szanse na sukces?

  1. Nieoceniona pomoc dla początkujących.

Kiedy rozpoczynamy przygodę z odchudzaniem, łatwo pogubić się w gąszczu sprzecznych czasem informacji. Internet jest wypełniony po brzegi dietami, specjalnymi zestawami ćwiczeń, suplementami. W jednym miejscu dany produkt jest zachwalany jako hit w pomocy redukcji, w drugim wręcz zakazany. Dlatego lepiej skupić się na drodze do celu, a ustalenie menu zostawić specjalistom. 

  1. Catering dietetyczny uczy kontrolowania porcji. 

Często podczas redukcji jemy zdrowo, ale okazuje się, że kilogramy nie znikają, a czasami wręcz przybywają. Bardzo łatwo wtedy o frustracje i chęć porzucenia procesu odchudzania. Orzechy, nasiona, oleje roślinne, oliwa z oliwek to produkty wartościowe, ale kaloryczne i może okazać się że nasze porcje są zbyt obfite. Catering ma określoną kaloryczność, a każdy posiłek jest starannie zważony. Dzięki temu mamy pewność, że spożywamy odpowiednią liczbę kalorii i nie musimy się martwić o niewłaściwe porcjowanie produktów. 

  1. Regularność posiłków. 

Zamawianie dań zmusza nas do rozplanowania pór jedzenia, dzięki czemu uczymy się jeść regularnie. Regularność spożywania posiłków jest bardzo ważna w kontekście redukcji masy ciała i jej późniejszego utrzymania. Dzięki tej regularności organizm uczy się wysyłać odpowiednie sygnały głodu i sytości. Nasze hormony odpowiedzialne za łaknienie stabilizują się, poziom insuliny jest zrównoważony, dzięki czemu nie mam napadów głodu. 

  1. Zminimalizowanie ryzyka podjadania. 

Część osób je z nudów. Nieświadomie podjada podczas pracy czy oglądania ulubionego serialu. Zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko podjadania, ponieważ organizm ma dostarczaną odpowiednią ilość energii, dzięki czemu czujemy się bardziej syci. Co ważne, posiłki są już gotowe, nie musimy myśleć o ich przygotowaniu - sięgamy po zbilansowany posiłek.

  1. Odpowiednie zbilansowanie smacznych posiłku.

Dieta odchudzająca to nie tylko makro i mikro składniki oraz odpowiednio wyliczone kalorie. Zapewnia nam także sytość, cieszy oko i kubki smakowe. Ułożeniem diety zajmuje się wykwalifikowany dietetyk,  a nasi szefowie kuchni wyczarowują dania na restauracyjnym poziomie, by dieta była nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim smaczna.

  1. Urozmaicone menu.

Samodzielnie komponowana dieta redukcyjna może być monotonna, co nie wpłynie motywująco. Dzięki cateringowi codziennie jemy coś innego, a smaki nam się nie nudzą. Dodatkowo w menu pojawiają się potrawy, których do tej pory nie próbowaliśmy, a to poszerza horyzonty kulinarne i otwiera na nowe smaki.

  1. Dostosowane do indywidualnych potrzeb.

Kiedy nasza dieta wymaga wykluczeń pokarmowych, to catering jest również dla nas. Diety są różnorodne, również bez glutenu, nabiału czy mięsa. Dieta może być dopasowana do wymagań, jakie wynikają z choroby czy nietolerancji pokarmowych.

  1. Personalizacja diety.

Jeżeli jakiegoś produktu nie lubimy, to możemy w niektórych jadłospisach z niego zrezygnować. Taka personalizacja diety ułatwia proces redukcji, ponieważ mamy pewność, że nie będziemy zmuszeni do jedzenia produktów, których po prostu nie lubimy. Smaczna dieta to prostsza droga do sukcesu. 

 

  1. Oszczędność czasu.

Nie musimy planować naszego menu, jeździć na zakupy, a później przygotowywać posiłków. Możemy się skupić na innych czynnościach i mieć pewność, że każdego dnia pod drzwiami będą czekały na nas smaczne i zbilansowane posiłki.

  1.  Opieka dietetyka. 

Ogromna wartością dla osoby odchudzającej się jest wsparcie doświadczonego dietetyka, który pomoże dobrać dietę i jej kaloryczność. Dodatkowo, wybierając nasz catering można skorzystać z porad dietetyka w profesjonalnym gabinecie. Na spotkaniach jest analizowany skład masy ciała, monitorujemy postępy, wspieramy w drodze do celu. Dostępne są również konsultacje prowadzone telefonicznie i na każdym etapie diety jest możliwość bezpośredniego kontaktu ze specjalistą.