• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 9 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje
  • Zamówienia online

8 niezbędnych produktów spożywczych, które zawsze powinny być w kuchni

8 niezbędnych produktów spożywczych, które zawsze powinny być w kuchni

Wybierasz się na zakupy? Świetnie! Przy okazji zrób sobie listę zakupów – zapisz te poniższe produkty. Mając je zawsze pod ręką w kuchni przyrządzisz wiele smacznych posiłków i zdrowych przekąsek. Wtedy przerwa w cateringu nie jest dla ciebie straszna.

1. Olej

W każdej kuchni znajduje się olej, warto więc wybrać taki, który przy okazji będzie wspierał nasze zdrowie. Do koszyka warto więc włożyć olej rzepakowy, ponieważ jest źródłem kwasów z grupy omega-3. Większa skarbnica kwasów omega- 3 jest olej lniany. Ten jednak ma swój specyficzny smak i musi być przechowywany w lodówce. Nie omijamy również oliwy z oliwek. Tą z pierwszego tłoczenia najlepiej używać na zimno- np. do sałatek, a pozostałe rodzaje do gotowania lub smażenia. Olej przelej do pojemnika – spryskiwacza, dzięki czemu rozpylisz olej na patelni. W ten sposób użyjesz go znacznie mniej niż wlewając prosto z butelki. Dzięki temu, Twoje potrawy będą zawierały niej tłuszczu.

2. Ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny doskonale nadaje wspaniały smak potrawom i może zastąpić w nich olej. Doskonale sprawdza się w sałatkach, można zrobić z niego marynatę do kurczak, polać upieczone warzywa. Jest niedrogi i sprawdza się w wielu potrawach.

3. Makaron pełnoziarnisty

Możesz przyrządzić makaron pełnoziarnisty jako danie główne i podać go z sosem pomidorowym oraz warzywami. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.  Makaron odgrzewany zawiera tzw. skrobię oporną, która stanowi pożywienie dla naszych dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym. Makaron pełnoziarnisty do doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który reguluje nasze wypróżnianie i pomaga utrzymać płaski brzuch.

4. Płatki owsiane

Owsianka to jedna z najzdrowszych opcji śniadaniowych. Porcja ½ szklanki płatków owsianych zawiera imponujące 5 gramów białka, 4 gramy błonnika oraz jedyne 150 kalorii. Owsianka doskonale komponuje się ze świeżymi owocami- dodaj pokrojone w kostkę jabłko, pokrojonego banan, jagody lub rodzynki, łyżeczkę masła orzechowego lub posiekane orzechy. Wzmocnisz tym smak potrawy, ale również jego wartość odżywczą.

5. Gruboziarniste kasze i ryż

Kaszę i ryż można wykorzystywać wszechstronnie- dobrze komponują się z praktycznie każdym głównym posiłkiem, od mięsa po ryby i potrawy wegetariańskie, takie jak np. tofu. Możesz je używać klasycznie, jako dodatek do obiadu, lub w formie zapiekanki. Kasza np. jaglana, czy ryż doskonale sprawdzą się na śniadanie, w towarzystwie owoców. Dlaczego są tak ważne? Są źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B a także magnezu- czyli składników, które są nam bardzo potrzebne gdy jesteśmy zestresowani.

6. Chleb pełnoziarnisty

Osoby zabiegane, często nie mają czasu na posiłki i ratują się kanapkami. Jeśli należysz do takich osób, wybierz chociaż chleb pełnoziarnisty. Zawiera on spore ilości błonnika, dzięki czemu dłużej będziesz czuć sytość. Pieczywo takie zawiera dużo więcej żelaza, cynku, magnezu i miedzi niż pieczywo białe.

7. Masło orzechowe

Orzechy i wykonane z nich masło orzechowe jest skoncentrowanym źródłem białka, a także zdrowych dla serca jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera spore ilości witaminy E oraz witamin z grupy B. Jednak z drugiej strony jest również skoncentrowanym źródłem energii. Wystarczy więc zjeść go w ciągu dnia ok. 2 łyżki.

Wybierz naturalne masło orzechowe bez dodatku cukrów i innych substancji.

8. Rośliny strączkowe w puszkach

Rośliny strączkowe takiej jak fasola, soczewica, ciecierzyca są  bardzo dobrym źródłem białka i stanowią alternatywę dla mięsa, drobiu i owoców morza. Dodatkowo są wypełnione błonnikiem, który ma wiele korzyści np.  pomaga utrzymać prawidłowe trawienie, obniża poziom cholesterolu i kontroluje poziom cukru we krwi.

Wybieraj te produkty z niską zawartość sodu, a przed użyciem przelej je zimną wodą na sitku, aby pozbyć się nadmiaru niepotrzebnych substancji. Możesz wybierać również te gotowane na parze lub w szklanych słoikach.

Rośliny strączkowe nie wymagają gotowania, dlatego można z nich przyrządzić szybkie danie.