• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 11 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje
  • Ekologiczne opakowania
  • Zamówienia online

Choroba Alzheimera - gdy zawodzi pamięć

Choroba Alzheimera - gdy zawodzi pamięć

Chorobę Alzheimera warto poznać, ponieważ zapadalność na nią rośnie coraz bardziej. Szacuje się, że aktualnie w Polsce może być już pół miliona osób z objawami choroby. Do roku 2050 liczba ta może wzrosnąć nawet 4 - krotnie. Ryzyko zachorowania na tą chorobę w grupie wiekowej 65-69 lat wynosi 3 proc, a w 70-74 lat już 6 proc.

Choroba Alzheimera to choroba zwyrodnieniowa mózgu. Polega na odkładaniu się w mózgu białek o nieprawidłowej strukturze – beta-amyloidu oraz białka tau, co prowadzi do śmierci komórek mózgu. W konsekwencji dochodzi do zaburzenia pamięci, myślenia, mowy i zachowania. Chory traci orientację w przestrzeni, często swoją osobowość.

Pomimo tego, że choroba jest nieodwracalna, odpowiednie żywienie może wspierać chorego. Odpowiednia dieta zwiększa skuteczność działania leków, zapewnia utrzymanie prawidłowego odżywienia, co spowalnia i łagodzi przebieg choroby.

Drogowskazem żywieniowym może być dieta oparta na poniższych zasadach. Jeśli chcesz zamówić zdrową dietę pudełkową, wejdź na stronę: www.przelomwodzywianiu.pl.

Naukowcy zauważyli, że osoby starsze stosujące dietę, w mniejszym stopniu cierpią na tą chorobę:

1. Zwracaj uwagę na rodzaj tłuszczu

Duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, znajdujących się głównie w produktach mięsnych, a także wysokie spożycie tłuszczy trans zwiększa ryzyko wystąpienia otępienia. Tłuszcze te, najlepiej zamienić na jednonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli głównie te zawarte w olejach. Poleca się więc używanie oleju rzepakowego, oliwy z oliwek do przygotowywania posiłków. Ze względu na odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych, wskazuje się na spożycie oleju z wiesiołka jako dodatek do potraw. Zamiast olejów można dodawać do potraw pestki i nasiona.

Podstawą żywienia powinny być również tzw. nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli omega-3. Mają silne działanie przeciwzapalne, wspierają funkcje umysłowe – pamięć, koncentrację, pomagają lepiej sobie radzić ze stresem. Kwasy te możemy znaleźć w rybach morskich, najwięcej w rybach: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, dorsz. Innym dobrym źródłem tych tłuszczy są orzechy, zwłaszcza włoskie, siemię lniane, nasiona chia, olej lniany.

2. Dbaj o ilość przeciwutleniaczy

Badania naukowe sugerują, że odpowiednie spożycie antyoksydantów, spowalnia proces chorobowy. Neutralizują one wolne rodniki, czyli substancje, które przyczyniają się do szybszej śmierci komórek. Do antyoksydantów mających znaczenie w tej chorobie należą m.in. witamina C, karotenoidy, witamina E, witamina D, flawonoidy.  Najwięcej tych prozdrowotnych substancji znajduje się w warzywach i owocach. Im bardziej kolorowe, nasycone, tym zawartość antyoksydantów jest większa.

W chorobie Alzhaimera szczególne znaczenie ma glutation, ponieważ obserwuje się jego niedobór u chorych. Ma on za zadanie usuwać wolne rodniki z organizmu. Do syntezy glutationu organizm nasz wykorzystuje cysteinę, metioninę oraz glutaminian, czyli aminokwasy które znajdują się w produktach odzwierzęcych -mięsie, jajkach, mleku. Na jego prace wpływa także podaż warzyw i owoców. Dlatego podczas spożywania produktów odzwierzęcych, sięgajmy po warzywa.

3. Do posiłków dodawaj kurkumę

Kurkuma jest przyprawą o silnym potencjalnie antyoksydacyjnym. Ogranicza więc rozwój i nasilenie stanu zapalnego w ciele. Badania sugerują także, że spowalnia proces powstawania blaszki amyloidu w tkance mózgowej. Potwierdzają to także obserwacje. Na terenach, gdzie spożycie kurkumy pod postacią curry jest wysokie, obserwuje się ponad 4 -krotnie mniejsze występowanie choroby. W celu podniesienia biodostępności kurkuminy z kurkumy, należy łączyć jej spożycie z czarnym pieprzem.

4. Nie musisz ograniczać kawy

Chorzy na Alzheimera, nie muszą rezygnować z wypijania kawy. Kofeina zawarta w kawie, przenika do mózgu i chwilowo zwiększa koncentrację, funkcje poznawcze, nastrój. Nie znaczy to jednak, że chorzy mogą pić ją bez ograniczeń. Kofeina w dużych dawkach, może powodować nadmierne pobudzenie, napięcie, niepokój, bezsenność. Jak pokazują badania, umiarkowane spożycie kawy u osób w średnim wieku, może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby i otępienia w latach późniejszych.

Dieta dla chorych, powinna być urozmaicona, składająca się z pięciu, ale mniejszych posiłków. Przede wszystkim powinna być dostosowana do stanu chorego i przez niego akceptowana.