Cukrzyca jest chorobą, która dziesiątkuje nasze społeczeństwo. Również wielu klientów naszego cateringu dietetycznego zmaga się z tym problemem. Jest to choroba, która towarzyszy nam od zawsze. Pierwsze wzmianki o tej chorobie pojawiły się kilka wieków przed naszą erą i opisywały przede wszystkim osoby często oddające mocz.
Pomimo tego, że znano tą chorobę, aż do XX wieku była to choroba śmiertelna, której rokowanie było złe. Ratunek dla pacjentów przyniosło dopiero odkrycie i wprowadzenie insuliny, a po niej innych leków obniżających poziom glukozy.
Definicja cukrzycy
Cukrzyca to pojęcie ogólne, odnoszące się do grupy chorób metabolicznych. Charakteryzuje się hiperglikemią – podniesionym poziomem glukozy we krwi, wynikający z zaburzenia wydzielania i/ lub działania insuliny. Utrzymujący się przewlekle wysoki poziom glukozy we krwi, wykazuje działanie destrukcyjne na nasze ciało. Najczęściej uszkodzeniu ulegają oczy, nerki, układ nerwowy oraz układ sercowo - naczyniowy. Podwyższony poziom glukozy we krwi zwiększa ryzyko udaru, zawału oraz uszkodzeń naczyń krwionośnych, prowadzących do rozwoju stopy cukrzycowej. Cukrzyca jest główną przyczyną ślepoty, niewydolności nerek oraz amputacji kończyn wśród osób dorosłych. Według prognoz, do roku 2030, cukrzyca będzie na 7 miejscu do częstości zgonów.
Klasyfikacja cukrzycy
Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy:
Objawy
Do objawów alarmowych, wskazujących na potrzebę wykonania dogłębnych badań, zalicza się:
Skąd w naszym ciele pojawiają się takie objawy? Glukoza jest materiałem energetycznym dla komórek naszego ciała. Krąży w krwioobiegu, do momenty spotkania się z hormonem jakim jest insulina. Insulina ma za zadanie przenieść cząsteczki glukozy bezpośrednio do komórek, gdzie zostanie wykorzystana do wytworzenia energii. W przypadku cukrzycy, organizm może produkować za mało insuliny, więc komórki otrzymują za mało paliwa - glukozy. Zaczynają wtedy „głodować” i pojawia się zwiększony apetyt. Zamiast do komórek, glukoza gromadzi się w krwi, co sprawdza się w badaniach. Organizm próbuje pozbyć się nadmiaru glukozy, poprzez rozcieńczenie jej, stąd pojawia się nadmierne pragnienie i częste oddawanie moczu. Długo utrzymujący się wysoki poziom glukozy we krwi uszkadza naczynia krwionośne, tkanki i prowadzi do zaburzeń pracy narządów.
Rozpoznanie
Aby rozpoznać zaburzenia gospodarki glukozy, należy sprawdzić jej poziom we krwi:
Cukrzyca to nie wyrok. Jej leczenie polega na unormowaniu poziomu glukozy we krwi i przeciwdziałaniu jej powikłaniom. Leczenie cukrzycy typu I polega na samokontroli pacjenta i regularnym podawaniu insuliny. Leczenie cukrzycy typu II powinno przebiegać wielotorowo. Zmiana sposobu żywienia i zmiana stylu życia pozwalają na zatrzymanie choroby i zdrowe życie, bez jej negatywnych efektów.