• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 11 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje
  • Ekologiczne opakowania
  • Zamówienia online

Czekolada

Czekolada

Jej cudowny smak i zapach zniewala większość z nas. Do tego stopnia, że nazywa się ją słodkim narkotykiem. Obwiniana za przyczynianie się do rozwoju otyłości, zaparć, zmęczenia, trądziku oraz wielu innych nieprawidłowości naszego ciała. Czy czekolada naprawdę jest taka zła?

Przyjrzyjmy się bliżej temu, jakie rodzaje czekolady możemy znaleźć na sklepowych półkach:

  • Czekolada gorzka - to czekolada zawierająca ponad 70% miazgi kakaowej. Do jej spożywania niejednokrotnie zniechęca nas gorzki smak. Ale smak tej czekolady zależy od użytych ziaren, ponieważ pochodzenie ziaren kakaowca może radykalnie zmienić smak. Warto więc próbować wyroby różnych producentów. To co nie zmienia się w tych smakołykach to stosunek kakao do cukru.
     
  • Czekolada deserowa – to czekolada zawierająca od 30 do 75% miazgi kakaowej. Zawiera więcej dodanego cukru i dodatków, przez co jest słodsza w smaku.
     
  • Czekolada mleczna - to czekolada zawierająca tylko 10 - 40% miazgi kakaowej zmieszanej z cukrem i mlekiem.  Może zawierać wanilię nadającą jej dodatkowy smak, a także lecytynę nadającą jej gładkość.
     
  • Czekolada biała –  w ogóle nie zawiera kakao i składa się po prostu z masła kakaowego i cukru, a czasami z odrobiną wanilii dla smaku. Często nie uważa się jej za czekoladę.
     
  • Czekolada Ruby, rubinowa – to czekolada, która przygotowywana jest z ziaren kakaowca, które nie uległy procesowi fermentacji dzięki czemu zachowały swój rubinowy kolor. Różni się jednak od typowej czekolady smakiem i zapachem. Jedząc tą czekoladę wyczuwa się lekką nutę owoców jagodowych, jest także bardziej kremowa i delikatna.

Która z nich jest najzdrowsza?

Oczywiście gorzka! A najlepiej ta, która zawiera najwięcej kakao. To dzięki dużej zawartości kakao, a niewielkiej ilości cukru możemy cieszyć się jej smakiem, bez uszczerbku na zdrowiu. Kakao zawiera spore ilości witamin i mikroskładników, przeciwutleniaczy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Są to m.in. potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B, cynk, żelazo. W kakao znajdziemy również kofeinę, mnóstwo antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami.

Jaki wpływ na nasz ciało ma kakao?

  • Ziarna kakaowca zawierają polifenole, które jak pokazują badania przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu krwionośnego. Regularna spożywanie czekolady o wysokiej zawartości kakao, ma korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy zarówno u młodych jak i starszych osób. Racjonalne spożycie kakao może być dodatkowym elementem obniżającym ciśnienie krwi.
     
  • Opublikowane w 2018 roku badania pokazują, że spożywanie gorzkiej czekolady (o minimalnej zawartości kakao 70% i 30% zawartości cukru trzcinowego) przyczynia się do obniżenia poziomu stresu, zmniejsza nasilenie stanów zapalnych w ciele, poprawia zdolności mózgu do uczenia się, zapamiętywania i skupienia. Reguluje nastrój. Wpływa na działanie układu odpornościowego, aktywując komórki do lepszej pracy. Ten dobroczynny efekt wywierają flawonoidy. Są one niezwykle silnymi przeciwutleniaczami i środkami przeciwzapalnymi, a ich działanie jest korzystne dla zdrowia mózgu i układu krążenia.
     
  • Długotrwałe spożycie flawonoli kakaowych przyczynia się do poprawy skupienia, łatwości przetwarzania informacji, płynności wypowiedzi u osób starszych, zwłaszcza tych, którzy początkowo zmagali się ze osłabieniem pamięci i łagodnymi zaburzeniami pamięci.
     
  • Kakao może pomóc w kontroli masy ciała. W jednym z badań dokonano porównania odczucia sytości oraz wielkości spożycia energii z posiłku. Wyniki pokazały, że po spożyciu gorzkiej czekolady, badane osoby spożywały mniejszą ilość jedzenia, niż po spożyciu mlecznej czekolady. W tym badaniu pokazano, że ciemna czekolada sprzyja sytości, obniża chęć zjedzenia czegoś słodkiego i zmniejsza ilość spożytej energii w porównaniu z czekoladą mleczną.
     
  • Czekolada może przyczyniać się do poprawy nastroju. Zawiera tryptofan, substancję przekształcaną do serotoniny, która poprawia nam samopoczucie. Na przykład mężczyźni, którzy spożywali czekoladę wykazywali lepsze samopoczucie psychiczne i wyższe odczucie dobrostanu.

Spożywanie kakao, w rozsądnych ilościach i bez dodatku cukru, może pozytywnie wpływać na nasze ciało. Warto więc do swojego jadłospisu włączyć czekoladę, ale gorzką. Inne odmiany czekolady, nie mają tak dobroczynnego wpływu.

Smaczne potrawy z dodatkiem kakao znajdziesz w zdrowych dietach naszego cateringu dietetycznego Przełom w Odżywianiu.