• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 11 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje
  • Ekologiczne opakowania
  • Zamówienia online

Czy istnieje dieta idealna?

Czy istnieje dieta idealna?

„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” to słynne słowa Hipokratesa, prekursora profilaktyki zdrowotnej. Dodatkowo wzmianki dotyczące zaleceń żywieniowych, produktów wskazanych i niezalecanych znajdziemy w wielu pismach filozoficznych i religijnych. Już ponad 2 tysiące lat temu wskazywano na niepodważalny związek pomiędzy jedzeniem a zdrowiem. Chociaż zależności pomiędzy jedzeniem a samopoczuciem pacjenta badano od stuleci, współczesna nauka o żywieniu jest zadziwiająco młoda.

Największy rozwój nauki dotyczący jedzenia obserwuje się na przestrzeni ostatnich 150 lat. Na początku skupiano się głównie nad zdrowiem publicznym, W pierwszej połowie XX wieku nacisk położono na warunki sanitarne i zapobieganie chorobom związanym z niedoborem składników odżywczych. Zapoczątkowano to w 1926 roku, odkryciem pierwszej witaminy. W drugiej połowie XX wieku skupiono się na zapobieganiu chorobom przewlekłym i nadużyciach diety, które zwiększają ryzyko rozwoju chorób. Aktualnie zwraca się uwagę na styl życia i wybory żywieniowe. Dużą wagę przykłada się jeszcze do ilości poszczególnych składników odżywczych w diecie, tj. białka, tłuszczu czy węglowodanów.

Daje to szeroki wachlarz możliwości stworzenia diety. Dlatego ciągle słyszy się o przewadze jednej diety nad drugą. „Najbardziej schudniesz, gdy ograniczysz ilość węglowodanów w diecie” lub „Najlepiej odchudza dieta tłuszczowa”. W samej tylko Wikipedii znajdziemy listę 94 diet (!), a to nie wszystkie, które pojawiały się na rynku.

W natłoku tych informacji można się zagubić. I tak często się dzieje, że tak naprawdę nie wiemy jaką dietę wybrać. Z drugiej strony pojawia się pytanie, po co nam tyle różnych rodzajów diet? Nawet w naszym cateringu dietetycznym Przełom w Odżywianiu, znajdziesz ich kilka wariantów.

Odpowiedz jest bardzo prosta. Pomimo pewnych podobieństw w funkcjonowaniu naszego organizmu, każdy z nas jest inny i ma inne potrzeby żywieniowe. Stąd dieta, która u naszej koleżanki z pracy spowodowała szybki spadek masy ciała, na nas zupełnie nie działa.

Na to też jest remedium – sposób odżywiania powinien być dopasowany do Ciebie i Twoich potrzeb.

To nie jest prawda, że istnieje dieta idealna dla wszystkich. Ale prawdą jest, że istnieje dieta idealna dla Ciebie. Mamy także do dyspozycji pewne wyniki badań naukowych, które podpowiadają nam, co jest dla nas bardziej, a co mniej korzystne.

Co więc należy wziąć pod uwagę ustalając kierunek zmian żywieniowych?

  • Choroby i dolegliwości

Przychodząc na pierwszą konsultację do poradni żywieniowej Przełom w Odżywianiu, nasz dietetyk w pierwszej kolejności zapyta Cię o aktualne choroby, dolegliwości, wyniki badań. Jest to punkt wyjścia do zaleceń żywieniowych, ponieważ niektóre choroby wymagają konkretnych zmian, ograniczeń lub celowych wyłączeń w codziennym menu. I tak np. z licznych wyników badań wynika, że dieta wegetariańska, ewentualnie z niewielką ilością mięsa, daje bardzo dobre efekty w terapii osób z nadciśnieniem tętniczym krwi.

  • Nawyki żywieniowe

Warto przyjrzeć się temu, w jaki sposób spożywasz posiłki- ile ich jest w ciągu dnia, co jesz i w jakich ilościach. Niektóre z nawyków jesteś w stanie szybko zmodyfikować, są też takie, które wymagają większego wysiłku. Rzucanie się od razu na głęboką wodę niejednokrotnie się sprawdza, ale w sytuacji osłabienia, silnego stresu nasze stare nawyki biorą górę i zwyciężają nad rozsądkiem.

  • Preferencje smakowe

Słyszałeś, że dieta oparta na jedzeniu posiłków na bazie kapusty daje bardzo szybkie efekty w spadku masy ciała? Tylko problem w tym, że Ty nie lubisz kapusty… Decydujesz się na taką dietę czy nie? Jeśli jednak się na nią zdecydujesz, to zapewne potrwa ona bardzo krótko i efektu nie będzie. Jeśli na poważnie chcesz zmodyfikować swój sposób jedzenia, Twoje preferencje smakowe będą determinowały kierunek zmian żywieniowych. Przy tym pamiętaj jednak, że możesz polubić produkty, której do tej pory skrupulatnie unikałeś. Aby polubić dany produkt najczęściej trzeba go spróbować kilka razy.

  • Poziom aktywności fizycznej

Każdy z nas wie, że aktywność fizyczna jest niezbędna do tego, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował, abyśmy mogli utrzymać szczupłą sylwetkę. Tylko każdy z nas robi coś innego – są osoby trenujące każdego dnia sporty siłowe, są też osoby, które ze względu na rodzaj pracy cały czas chodzą, są też i tacy, którzy właściwie się nie ruszają. Nasz poziom aktywności fizycznej wpływa na zapotrzebowanie energetyczne i to, ile pożywienia możemy spożyć w ciągu dnia.

  • Zapotrzebowanie energetyczne

Ściśle wiąże się z poziomem aktywności fizycznej, a także strukturą ciała. Dwie osoby o tej samej masie ciała, mogą mieć zupełnie inne zapotrzebowanie energetyczne. Sportowiec z dużą zawartością mięśni będzie potrzebował dużo więcej energii niż osoba nie ćwicząca o takiej samej masie ciała. Nie ma więc jednej idealnej wartości energetycznej diety, która u każdego będzie dawać taki sam efekt.

  • Inne czynniki

Tak naprawdę to nie Ty powinieneś dopasować się do diety, tylko swój sposób odżywiania dopasować do siebie. Tak więc na to jak powinien wyglądać Twój idealny dzień żywieniowy ma wpływ praca zmianowa, osoby z którymi mieszkasz, to czy często wyjeżdżasz, czy potrafisz i chcesz gotować czy nie i wiele innych.

Jak widzisz czynników, które wpływają na Twoje żywienie jest bardzo dużo. Stąd w naszym cateringu Przełom w Odżywianiu stworzyliśmy własną Poradnię Dietetyczną, aby pod okiem dietetyka dobrać najlepszą z naszych diet. A jest w czym wybierać, ponieważ mamy zarówno diety pudełkowe klasyczne jak i lecznicze, z mięsem i wegetariańskie, post leczniczy wg dr Ewy Dąbrowskiej i kuracje sokowe. Mamy również różne warianty energetyczne naszych diety, które także można dopasować do swoich potrzeb.