• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 11 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje

Czym jest post przerywany?

Czym jest post przerywany?

Najnowsza dieta cateringu Przełom w Odżywianiu opiera się na zasadach postu przerywanego (IF - Intermittent Fasting). Co to takiego? Czy jego stosowanie ma pozytywny wpływ na nasz organizm? 

Post przerywany to praktykowanie spożywania posiłków w określonych godzinach w ciągu doby ( okno żywieniowe), a pozostały czas to post.  Wydaje się to być trudne i stosowane tylko przez nielicznych? Tak nie jest. 

Okno żywieniowe, to czas w ciągu doby w którym można spożywać posiłki.  Rekomendowany czas okna żywieniowego wynosi 8h, pozostałe 16 godzin to post. Jest to czas, w którym można spożywać wyłącznie bezkaloryczne napary, zioła. Długość trwania okna żywieniowego wyznacza się indywidualnie, można rozpocząć od 12 godzinnego.

Przeprowadzono wiele badań nad wpływem okresowego poszczenia na strowia.

W badaniach wielokrotnie przewija się wniosek, że stosowanie codziennego krótkiego postu przyczynia się do poprawy metabolizmu oraz obniża ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne.

Badania przeprowadzone na myszach i zwierzętach pokazują, że powstrzymywanie się od jedzenia przez 12-20 godzin w ciągu dnia związane jest ze spadkiem masy ciała, redukcją poziomu cholesterolu, trójglicerydów, glukozy i insuliny we krwi. Zmniejsza się stan zapalny w ciele oraz poprawie ulega wrażliwość komórek na działanie insuliny.

Bardzo podobne wyniki pokazują badania na ludziach.

Celem jednego z badań było sprawdzenie jak przestrzeganie okna żywieniowego wpływa na masę ciała. W badaniu uczestniczyło 29 mężczyzn o normalnej masie ciała, którym zalecono przerwę nocną od jedzenia dłuższą niż 11 godzin. Po 2 tygodniach badania, wyniki pokazały większy spadek masy ciała od osób stosujących klasyczny sposób żywienia.

Dodatkowo, stosowanie okna żywieniowego wpływa na:

  • Zmniejszenie ciśnienia krwi
  • Obniżenie ryzyka rozwoju nowotworu
  • Poprawienie metabolizmu komórek i ich naprawę
  • Zwiększenie utleniania kwasów tłuszczowych, co wpływa na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej
  • Regulowanie wytwarzania hormonów odpowiedzialnych za wzrost tkanki tłuszczowej
  • Poprawienie kontroli apetytu
  • Lepszą regenerację neuronów, ochronę ich przed toksynami, co wpływa na efektywniejszą pracę mózgu.

Przestrzeganie post żywieniowego jest proste do zastosowania, a może przynieść dużo korzyści zdrowotnych.

Warto wzmocnić ten efekt, poprzez spożywanie żywności naturalnej, jak najmniej przetworzonej, bogatej w składniki odżywcze oraz mineralne. Mimo iż w modelu związanym z oknem żywieniowym nie ma ograniczeń produkowych, zaleca się wybór najlepszych produktów. W naszym cateringu przygotowaliśmy dietę IF, która składa się z 3 posiłków, naparu i herbaty. Została ona przygotowana w taki sposób aby każdy posiłek był smaczny, zróżnicowany i zbilansowany. Dodatkowo zadbaliśmy o czas postu -  w każdym zestawie jest gotowa mieszanka ziół do picia oraz saszetka z herbatą lub ziołami do zaparzenia.

 

Dieta IF dostępna jest w dwóch wariantach kalorycznych: 1500 oraz 2000.


Time-restricted feeding and risk of metabolic disease: a review of human and animal studies, Rothschild J., K Hoddy K., Jambazian P., Nutrition Reviews, Volume 72, Issue 5, 1 May 2014, Pages 308–318
Intermittent fasting and human metabolic health, Patterson R., A. Laughlin G., D. Sears D., J Acad Nutr Diet. 2015 Aug; 115(8): 1203–1212.
Restricting night-time eating reduces daily energy intake in healthy young men: a short-term cross-over study, LeCheminant JD1, Christenson E, Bailey BW, Tucker LA., Br J Nutr. 2013 Dec 14;110(11):2108-13
Intermittent fasting promotes adipose thermogenesis and metabolic homeostasis via VEGF-mediated alternative activation of macrophage,  Kyoung-Han K.,  Yun Hye K., Eun Son J., Cell Res. 2017 Nov; 27(11): 1309–1326
Experiments with Intermittent Fasting, M. Berardi J., Scott-Dixon K., Green N., Precision Nutrition,  2011