• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 9 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje
  • Zamówienia online

Dieta kobiety dojrzałej

Dieta kobiety dojrzałej

Obowiązki rodzinne, troska o dzieci, zobowiązania zawodowe sprawiają, że troska o siebie schodzi u większości kobiet na dalszy plan. Posiłki spożywane są szybko, nieregularnie, najczęściej wybierane są przypadkowe potrawy.

Niestety, po 40 roku życia stan zdrowia kobiet zaczyna się pogarszać. Większość kobiet wchodzi w okres okołomenopauzalny, a zmiany hormonalne przyczyniają się do rozwoju wielu chorób. Rozwijają się zaburzenia związane z nieprawidłowym metabolizmem glukozy, wysokim poziomem insuliny, często występuje insulinooporność oraz cukrzyca. Pojawiają się choroby sercowo- naczyniowe, a ryzyko rozwoju nowotworów wzrasta prawie 4- krotnie. Kobiety coraz częściej skarżą się na bole kręgosłupa, stawów co często związane jest ze stanami zapalnymi i rozwijającą się osteoporozą. Wraz z wiekiem wzrasta ryzyko nadwagi i otyłości. Wśród kobiet w wieku 30-40 lat, ok. 11%  z nich zmaga się z nadwagą. Po 45 roku życia odsetek ten wzrasta do 20%. Z biegiem czasu zmienia się również struktura ciała – zawartość mięśni zmniejsza się i stan nawodnienia ciała ulega pogorszeniu.

Pomimo tych zmian, warto zwrócić uwagę na to, co kładziemy na talerzu, tak by maksymalnie strać się poprawiać jakość swojego życia.

1. Dbaj o zbilansowaną dietę

Podstawą diety są warzywa -  zawsze powinny zajmować połowę talerza. Dostarczają potrzebne witaminy i składniki mineralne wspierające zdrowie, a także błonnik regulujący pracę przewodu pokarmowego. Owoce są doskonałym urozmaiceniem diety- powinniśmy wybierać różnokolorowe owoce, o intensywnej barwie. Aby cukry w nich zawarte nie odłożyły się w postaci tkanki tłuszczowej, należy spożywać je w godzinach porannych.

Źródłem białka może być chude mięso, ryby, jajka. Nie można zapomnieć o roślinach strączkowych, będących źródłem fitoestrogenów łagodzących objawy menopauzy. Najlepiej wybierać produkty pełnoziarniste- grube kasze, pełnoziarniste makarony, ciemny ryż. Pieczywo pszenne powinno być zamienione na żytnie na zakwasie.

Z tłuszczu nacisk należy postawić na oleje roślinne- oliwę  z oliwek, olej rzepakowy. Ze względu na nasilone stany zapalne występujące w ciele, należy skupić się na kwasach z grupy omega- 3 zawartych m.in. w oleju lnianym, tłustych rybach, siemieniu lnianym czy orzechach. Kobiety zmagające się z tym problemem korzystają w naszym cateringu dietetycznym z diety Food Pharmacy.  Ze względu na zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo naczyniowych, należy ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych m.in. w tłustym mięsie, produktach przetworzonych, słodyczach.

Ogranicz do minimum spożycie cukru – ze względu na zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy, należy unikać spożycia słodyczy, nadmiaru owoców, słodzonych napojów oraz alkoholu. Produkty te dostarczają tzw. puste kalorie, które szybko odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej i przyczyniają się do tycia.

2. Zwracaj uwagę na naturalne źródła wapnia

W związku ze zwiększonym ryzykiem rozwoju osteoporozy, dieta powinna obfitować w produkty będące naturalnym źródłem wapnia: ryby wraz z ośćmi, produkty mleczne, orzechy, zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe. Za mocne kości odpowiada również witamina D. Pomimo tego, że może być syntezowana w skórze, zaleca się jej suplementację, zwłaszcza przez okres jesienno- zimowy.

3. Pij wodę

Woda jest płynem, który zapewnia prawidłowe nawilżenie naszego ciała. Powoduje to, że funkcjonuje ono prawidłowo. Regularne picie wody, poprawia metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Ogranicza również ochotę na jedzenie i częste podjadanie.