• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 11 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje

Dieta warzywno-owocowa. Dlaczego warto przejść kurację dr Dąbrowskiej?

Dieta warzywno-owocowa. Dlaczego warto przejść kurację dr Dąbrowskiej?

Dieta warzywno-owocowa, często nazywana również postem, to rodzaj specjalnej diety stworzonej i wypromowanej przez dr Ewę Dąbrowską – lekarkę, specjalistę ds. chorób wewnętrznych.

Dieta opracowana przez dr Dąbrowską to rodzaj postu, który ma wspomóc organizm w detoksykacji, odtruciu, jak również w zgubieniu nadprogramowych kilogramów.

Celem diety jest ogólna poprawa stanu zdrowia, a utrata kilogramów to dodatkowy bonus, aczkolwiek dla niektórych stanowi główną zachętę.

Etapy diety

Post składa się z 4 bardzo ważnych etapów, a dla osiągnięcia najlepszych , trwałych rezultatów nie wolno pominąć żadnego z nich. Wtedy dieta przyniesie długoletnie pozytywne skutki.

Etap 1 - przygotowanie do postu – przygotowujemy organizm do postu poprzez eliminacje żywności przetworzonej, bogatej w cukier oraz tłuszcz, rezygnujemy z mięsa i jego przetworów. Dodatkowo nie pijemy kawy i alkoholu.

Etap 2 – post warzywno-owocowy

Etap 3 – wyjście z postu i przejście do diety pełnowartościowej

Etap 4 - żywienie pełnowartościowe

Warto podkreślić, że każda dieta, zwłaszcza restrykcyjna, powinna być stosowana po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem klinicznym, który da zielone światło przed rozpoczęciem kuracji.

Bez ruchu nie ma skutecznej diety

Istotne, by podczas postu wprowadzić codzienną aktywność fizyczną. Ćwiczenia powinny być umiarkowane, aby nie obciążać za bardzo organizmu. Spacer, nordic walking czy gimnastyka sprawdzają się idealnie.

 

 

Dlaczego warto przejść taką kurację?

  1. Dieta składa się głównie z warzyw i owoców dostępnych cały rok. Zatem dania są przygotowywane ze świeżych produktów.

  2. Brak przetworzonych produktów w diecie, dzięki czemu układ pokarmowy może się zregenerować .

  3. Wzbudzenie autofagii komórkowej, czyli samoleczenia organizmu . Autofagia to naturalny proces biologiczny, który w dużym uproszczeniu polega na „samozjadaniu” przez organizm uszkodzonych lub martwych komórek. Dzięki temu organizm pozbywa się nagromadzonych złogów, zdegenerowanych tkanek, bo wykorzystuje je jako źródło energii. Dlatego najpierw zaczyna trawić nadmiar tkanki tłuszczowej oraz zbędne komórki: schorowane, zniszczone, zmutowane i takie, w których skumulowane są toksyny i metale ciężkie. Proces ten jest kluczowy dla zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom. Warto dodać, iż 2016 roku prof. Yoshinori Ohsumi otrzymał Nagrodę Nobla za potwierdzenie w swoich badaniach skuteczności mechanizmów autofagii. 

  4. Dostosowanie długości poszczególnych etapów do indywidualnych potrzeb. Etapy mogą trwać od kilku do kilkunastu tygodni, w zależności od naszego stanu zdrowia czy rezultatów, jakie chcemy osiągnąć . Aby łatwiej przejść ten proces, możesz skorzystać z porad naszego doświadczonego dietetyka.

  5. Dieta Dąbrowskiej, jaką oferuje „Przełom w Odżywianiu” posiada certyfikat nadawany przez Ośrodek dr Dąbrowskiej, poświadczający, iż jakość produktów, jak i sposób przygotowywania posiłków są zgodne z zalecaniami dr Dąbrowskiej – autorki diety.

  6. Posiłki, pomimo swojej niskiej kaloryczności, mogą być obfite. Wszystko dzięki głównemu udziałowi niskokalorycznych warzyw w diecie. Zawarty w warzywach i owocach błonnik daje uczucie sytości. Błonnik pokarmowy, zwany też włóknem pokarmowym, to pozostałości komórek roślinnych odpornych na działanie enzymów trawiennych człowieka, które przechodzą przez jelito jako niestrawiona pozostałość. Skróceniu ulega czas pasażu jelitowego, dzięki czemu spada stężenie związków o działaniu kancerogennym w kale, mają one również krótszy kontakt z błoną śluzową jelita.

  7. Warzywa i owoce stosowane w diecie są silnymi przeciwutleniaczami, regenerują, oczyszczają i odmładzają wszystkie komórki, z których składa się nasz organizm.

  8. Zastrzyk witamin. Przeciętny codzienny jadłospis jest ubogi w warzywa i owoce. Nie zawsze pamiętamy o 5 porcjach dziennie. Post owocowo-warzywny jest dla organizmu zastrzykiem witamin i mikroelementów.

  9. Rezygnacja z białka, tłuszczów i węglowodanów w wielu przypadkach sprawia, że poprawia się stan cery.

  10. Organizm oczyszcza się z toksyn, wzmacniamy odporność organizmu oraz pozbywamy się dolegliwości ze strony układu pokarmowego .

  11. Post warzywno-owocowy to rodzaj diety oczyszczającej - sprawi, że metabolizm się poprawi, z organizmu zostaną usunięte zalegające w jelitach złogi, zaczniemy czuć się świeżo i lekko.

  12. Nie bez znaczenia jest również redukcja masy ciała. W zależności od stanu zdrowia i wyjściowej wagi, podczas kuracji można schudnąć od kilku do nawet kilkunastu kilogramów.