Cukrzyca typu 2 jest najczęstszym schorzeniem występującym współcześnie. Coraz większa liczba osób cierpi na różnego typu dolegliwości związane z cukrzycą.
O tym, czym jest cukrzyca, jak ją rozpoznać można przeczytać tutaj:
https://www.przelomwodzywianiu.pl/kacik-dietetyczny/cukrzyca
Choroba rozwija się powoli, stopniowo przybierając na sile. Przypuszcza się, że czynniki genetyczne mogą predysponować do rozwoju cukrzycy typu 2. W większości przypadków, to my sami ją sobie fundujemy.
Jedną z przyczyn choroby jest nieprawidłowy sposób odżywiania się. Doprowadza on do otyłości, powiększenia obwodu brzucha. Skutkuje to zaburzeniem wydzielania insuliny przez trzustkę albo opornością komórek na działanie insuliny – czyli rozwija się insulinooporność. Do tego brak aktywności fizycznej, przyśpiesza powstawanie zaburzeń.
Podstawą terapii tej choroby jest zatroszczenie się o prawidłowe żywienie.
Jak wygląda dieta dla osób z cukrzycą można przeczytać tutaj:
https://www.przelomwodzywianiu.pl/kacik-dietetyczny/zalecenia-zywieniowe-w-cukrzycy-typu-2
Wokół diety narosło dużo przekonań i mitów, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Przyjrzymy się, co na ten temat mówi American Diabetes Association, organizacja stojąca na straży zdrowia osób z cukrzycą.
Nadmierna masa ciała jest ważnym czynnikiem, sprzyjającym rozwojowi cukrzycy. Ale nie jest jedynym. Istotny jest także poziom aktywności fizycznej, historia rodzinna, wiek itp. Często się zdarza, że osoby z cukrzycą typu 2 mają prawidłową masę ciała, lub niewielką nadwagę.
Niestety sam cukier nie jest jedynym winowajcom. Każda nadwyżka energetyczna, pochodząc nie tylko z cukru, ale także białka czy tłuszczu będzie przyczyniała się do rozwoju nadmiernej masy ciała, co znacząco zwiększa ryzyko rozwoju choroby.
Jak pokazują badania, regularne picie słodkich napojów, związane jest z występowaniem cukrzycy. Stąd zaleca się, aby unikać przyjmowania tego typu napojów. Napoje słodzone mogą podnosić poziom glukozy we krwi i dostarczają znacznej ilość kilokalorii. 1 puszka takiego napoju może zawierać aż 10 łyżeczek cukru.
Do napojów tych zalicza się m.in.: napoje owocowe, energetyczne, napoje herbaciane, gazowane.
Zasady żywienia dla osób z cukrzycą są generalnie takie same jak dla osób zdrowych. Obejmują unikanie nadmiaru tłuszczu w diecie, unikanie nasyconych kwasów tłuszczowych, spożywanie umiarkowanej ilości soli. Źródłem białka powinny być chude produkty mięsne, mleczne, ryby i jajka. Nie można zapomnieć o warzywach, umiarkowanych ilościach owoców i produktach zbożowych pełnoziarnistych. Nie ma potrzeby stosowania specjalnych produktów dla diabetyków.
Produkty te mogą być częścią zdrowej diety diabetyka, jeśli tylko będą dobrze wkomponowane w jadłospis. Należy wybierać te produkty, które są pełnoziarniste: chleb, ciemny makaron, grube kasze, brązowy i „ciemny” ryż. Takie produkty są bardzo cenne w zdrowym żywieniu i powinny dostarczać około połowę dziennej ilości energii.
Osoby z cukrzycą, mogą pozwalać sobie na słodycze i desery, jeśli te są w zdrowszej wersji lub stanowią część zdrowego posiłku. Oczywiście kończenie każdego posiłku ciastem czekoladowym jest niekorzystnym nawykiem. Ilość słodkich posiłków zależy też od stanu zdrowia, poziomu aktywności fizycznej a także od jednorazowo zjedzonej porcji. Kluczem do sukcesu jest planowanie takich posiłków i spożywanie ich sporadycznie, okazjonalnie.
Owoce zawierają węglowodany, więc podnoszą poziom glukozy we krwi i należy to uwzględnić przy planowaniu posiłków. Mimo to, owoce są zdrową żywnością zawierającą błonnik oraz wiele witamin i minerałów, więc są cennym produktem spożywczym, który można uwzględniać w codziennym menu.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak może wyglądać taka dieta, skorzystaj z naszej diety pudełkowej Insulin Control w cateringu Przełom w Odżywianiu.