• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 11 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje
  • Ekologiczne opakowania
  • Zamówienia online

Hashimoto - gdy mamy stan zapalny tarczycy

Hashimoto - gdy mamy stan zapalny tarczycy

Pani Anna, młoda kobieta, modnie ubrana. Uśmiecha się, ale jest jakby przybita. Wygląda całkiem ładnie, figura może i nie modelki, ale dużej otyłości nie ma. Mocny makijaż, krótkie włosy. Zaczyna opowiadać o sobie. Jeszcze jako dziecko była szczupła, potem z biegiem czasu zaczęła przybierać na wadze. Teraz jest przerażona, z dnia na dzień waga pokazuje wyższe wartości. 

Ćwiczy, stara się jeść w miarę rozsądnie, ale to nic nie daje. Nie akceptuje swojego wyglądu, nie dość, że ma zbyt dużą masę ciała, to jeszcze ta twarz taka okrągła, jakby napuchnięta. Sucha skóra, którą ukrywa pod makijażem i musiała obciąć włosy, bo strasznie jej wypadały i się kruszyły. Dobrze, że chociaż robi hybrydy na paznokcie, bo inaczej by ich nie miała. Do tego te wahania nastroju, ciągle czuje się smutna, przygnębiona i byle co może ją wyprowadzić z równowagi.  Na pytanie o inne dolegliwości jednym tchem odpowiada: „ciągle mam zaparcia, bóle głowy i takie jakby zamglenie umysłu, czasami nie mogę zebrać myśli. Czasami czuje, jakby serce chciało mi wyjść z piersi, nawet gdy jestem spokojna, ostatnio mam nieregularne miesiączki. I czuje zmęczenie, takie ogromne.”

Dostaje do wykonania różne badania krwi, m.in. TSH, FT3, FT4, ATPO, ATG i robi USG tarczycy. Z wynikami udaje się do endokrynologa. Diagnoza lekarza jest jednoznaczna – to choroba Hashimoto.

Diagnoza wprowadza ją w osłupienie – co to za straszna choroba?

Przyjrzyjmy się jej bliżej.

Hashimoto – to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. W tym schorzeniu, układ odpornościowy zaczyna atakować swoje własne tkanki – w tym wypadku komórki tarczycy i zaczyna je niszczyć. Uznaje je za wroga. W konsekwencji tarczyca zostaje uszkodzona, tworzą się w niej nacieki limfocytarne, co zaburza jej działanie. We krwi zaczynają się pojawiać przeciwciała (ATPO, ATG), które sygnalizują, że z tarczycą dzieje się coś złego. Na skutek uszkodzenia narządu, przestaje on produkować hormony FT4(tetrajodotyroninę) i FT3 (trijodotyroninę). Niedobór tych hormonów, powoduje dalszą reakcję i wytwarzanie TSH przez przysadkę i podwzgórze, aby pobudzić tarczyce do pracy. Stąd często w wynikach badań obserwuje się wysoki poziom TSH, chodź nie zawsze.

Aktualnie, szacuje się, że coraz więcej osób cierpi na tą chorobę. Przede wszystkim dotyka ona kobiety, ale są także i mężczyźni chorzy na tę chorobę.

Przyczyny występowania choroby nie są do końca poznane. Na pewno występuje czynnik genetyczny, o którym już wiadomo od długiego czasu. Wykazano, że ryzyko rozwoju choroby, wzrasta u konkretnej osoby, jeśli w rodzinie występuje już choroba.

Należy jednak podkreślić, że czynniki genetyczne odpowiadają w niewielkim stopniu za pojawienie się objawów choroby. Czynnikiem je wyzwalającym są czynniki środowiskowe. M.in. dotyczą one różnych niedoborów.

Jednym z nich jest nieprawidłowa podaż jodu.
Zarówno jego niedobór jak i nadmiar w ciele mogą przyczyniać się zaburzenia pracy tarczycy. Zbyt duże dawki jodu mogą stymulować organizm do autoagresji, więc przy suplementacji tego minerału należy bardzo uważać.

Kolejnym ważnym czynnikiem, jest zbyt mała ilość selenu.

Szacuje się, że większość ludzi ma jego niedobór. Selen odgrywa ważną rolę w produkcji hormonów tarczycy i wspomaga przekształcanie FT4 w FT3, jest również przeciwutleniaczem i zmniejsza stan zapalny. Jego największe stężenie jest właśnie w tkance tarczycy.

Niedobór witaminy D

Mimo że początkowo opisywano go jako witaminę, jest ona także hormonem steroidowym, odpowiedzialnym za gospodarkę wapniowo – fosforanową w ciele. Zaobserwowana, że istnieje zależność pomiędzy niedoborem witaminy D a stanem zapalnym tarczycy. Suplementacja tej witaminy może przyczyniać się do obniżenia poziomu przeciwciał ATPO. Zaleca się więc badanie jej poziomu i adekwatną suplementację.

Infekcje i nieprawidłowa flora bakteryjna

W ostatni czasie dużo mówi się o wyzwalaniu choroby Hashimoto, poprzez infekcje patogenami, a także zaburzenie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Mówi się również o tym, że choroby przyzębia mogą być czynnikiem stymulującym rozwój choroby. Stąd tak ważne są regularne wizyty u stomatologa.

Wiele patogenów może zaburzać pracę układu odpornościowego, myląc jego reakcje. Natomiast dysbioza w jelitach może zaburzyć linię obrony jelit i spowodować, że patogeny i toksyny będą przedostawać się do wnętrza ciała. Dzięki prawidłowo dobranej diecie można uniknąć zespołu nieszczelnego jelita.

Dietę przeznaczoną dla osób z chorobą Hashimoto - Hashi Control, możesz zamówić w naszym cateringu dietetycznym Przełom w Odżywianiu. Dieta ta została opracowana specjalnie z myślą o osobach cierpiących na te schorzenie. Pozwala poczuć się lepiej i przejąć kontrolę nad tą chorobą.