• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 11 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje
  • Ekologiczne opakowania
  • Zamówienia online

Hashimoto - jak ugryźć ten problem?

Hashimoto - jak ugryźć ten problem?

Żywienie w chorobie Hashimoto odgrywa znaczącą rolę, jeśli nie nadrzędną. Leki będą wpływały na ustabilizowanie choroby, ale jeśli nie zlikwidujemy czynników, które stymulują układ odpornościowy do pracy, efekty leczenia nie będą zadowalające.

Dlaczego żywienie ma tak wielkie znaczenie?

Dieta w chorobie Hashimoto, eliminuje pewne grupy produktów spożywczych, których negatywny wpływ na proces leczenia jest udokumentowany naukowo. W ich miejsce, celowo wprowadza inne produkty spożywcze, które będą niwelowały negatywne skutki schorzenia.

Odpowiednio dobrane produkty spożywcze:

  • zmniejszają nieadekwatną reakcję układu odpornościowego na tkankę tarczycy
  • zmniejszają stany zapalne w ciele
  • odżywiają i regenerują ciało
  • niwelują nieprzyjemne objawy choroby
  • pomagają ustabilizować masę ciała

W cateringu dietetycznym Przełom w Odżywaniu zdajemy sobie sprawę, że samodzielne przygotowywanie diety może sprawiać niemałe problemy, dlatego specjalnie przygotowaliśmy dietę dla chorych na Hashimoto – Hashi Control. Można ją zamówić tutaj: www.przelomwodzywianiu.pl

Na czym opierają się zalecenia żywieniowe?

  1. Wykluczenie glutenu

W przypadku chorych na Hashimoto, wykluczenie glutenu nie wynika z mody. Wynika to jednak z faktu, że większość chorych osób nieprawidłowo reaguje na produkty z glutenem. Występowanie celiakii (choroby, w której bezwarunkowo należy zrezygnować z glutenu) jest ponad 10 krotnie wyższe w grupie chorych na Hashimoto. Spożycie glutenu, może nasilać stan zapalny w obrębie tarczycy, prowadzać do jej dalszego uszkadzania.

Należy unikać więc zbóż : pszenica, żyto, jęczmień, owies i ich pochodnych.

  1. Wykluczenie produktów mlecznych

Spożycie mleka, serów, kefiru, maślanki, jogurtów może pobudzić układ odpornościowy do nadmiernej reakcji, co może spowodować atakowanie tkanek tarczycy. Dodatkowo produkty mleczne mogą zaburzać działanie leków, zmuszając nas do przyjmowania większych dawek.

  1. Ograniczenie spożycia soi

Istnieje uzasadniona obawa, że nadmierne spożycie soi i jej pochodnych może przyczynić się do zaburzenia pracy tarczycy, zwłaszcza u tych osób, które już mają problemy z jej prawidłową pracą, a także u tych, którzy mają głębokie niedobory jodu. Izoflawony z soi zaburzają również wchłanianie leków.

  1. Odpowiednia ilość białka

Odpowiednia podaż białka w codziennej diecie jest podstawowym założeniem diety. Pełnowartościowe białko, pochodzące z mięsa, ryb, jajka jest niezbędne do prawidłowego wytwarzania hormonów. Dieta taka, pomaga też utrzymywać niższą masę ciała. W cateringu dietetycznym postaraliśmy się, aby stanowiło ok. 20% diety.

  1. Wybieranie dobrej jakości tłuszczów

Ze względu na toczący się w ciele stan zapalny, szczególny nacisk należy położyć na tłuszcze o działaniu przeciwzapalnym, czyli takie które zawierają spore ilości kwasów omega-3. Znajdziemy je w olejach tj. lniany, z orzechów włoskich, pestkach, nasionach i orzechach., a także rybach. Tłuszcz powinien być dodatkiem do posiłków, co ułatwi wchłanianie witamin w nim rozpuszczalnych – witamin A, D, E, K.

  1. Odżywianie bakterii jelitowych

Zdrowa, silna flora bakteryjna jest podstawą dobrego życia, a także podstawą w leczeniu Hashimoto. To od niej zależy działanie układu odpornościowego. Warto więc dbać o dobre bakterie. W tym celu spożywamy produkty kiszone i fermentowane, warzywa – które są źródłem błonnika pokarmowego, a także owoce. Stany zapalne, w tym w przewodzie pokarmowym, regulują przyprawy np. kurkuma więc warto dodawać ją do potraw. Nie zapominamy o produktach pełnoziarnistych, które stanowią pożywkę dla bakterii pomagając im się rozwijać.

  1. Odpowiednia suplementacja

Większość osób z Hashimoto wymaga dodatkowej suplementacji, zwłaszcza na początku terapii. Do podstawowych składników zaleca się witaminę D -  najpierw wykonuje się jej oznaczeni we krwi, a następnie dobiera się dawkowanie. Potrzebny jest również selen, z tym że powinien być przyjmowany pod kontrolą stężenia we krwi. Dobrym źródłem selenu są orzechy brazylijskie. Część osób cierpi na niedobory żelaza. Czasami wystarczy wprowadzić modyfikacje w żywieniu, a jeśli nie to lekarz zleci dodatkową suplementację. Nie można zapomnieć o magnezie – znajdziemy go sporo w orzechach i pestkach. Czasami zachodzi potrzeba suplementowania się jodem, cynkiem, miedzią, potasem, witaminami A,C, E oraz kwasem foliowym, witaminą B12, N-acetylocysteiną(NAC) czy kwasami omega-3.

Taka dieta może być smaczna i ciekawa. Zwłaszcza jeśli korzysta się z diety pudełkowej.