Budzisz się rano i czujesz jakby twoje powieki ważyły tonę? Nie możesz założyć swoich ulubionych pierścionków? A wieczorem marzysz tylko o ściągnięciu butów, bo nie mieszczą ci się na nogach?
To najczęściej zgłaszane dolegliwości związane z nadmiernym zatrzymaniem wody w ciele, czyli obrzękami.
Budzisz się rano i czujesz jakby twoje powieki ważyły tonę? Nie możesz założyć swoich ulubionych pierścionków? A wieczorem marzysz tylko o ściągnięciu butów, bo nie mieszczą ci się na nogach?
To najczęściej zgłaszane dolegliwości związane z nadmiernym zatrzymaniem wody w ciele, czyli obrzękami. Gromadzą się one w układzie krążenia, przestrzeniach i jamach ciała. Mogą być objawem ciężkiego stanu medycznego, takiego jak choroba nerek lub niewydolność serca. Ale w przypadkach, w których opuchlizna jest łagodna i nie występują dodatkowe schorzenia, można ograniczyć zatrzymanie wody za pomocą kilku prostych sztuczek.
Sól składa się z sodu i chlorku. Sód wiąże się z wodą w ciele i pomaga utrzymać równowagę płynów zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz komórek. Jego nadmiar w ciele, przyczynia się do nadmiernego zatrzymania wody. Dlatego jeśli często jedzone są posiłki bogate w sól, takie jak przetworzone produkty spożywcze, nasze ciało może zatrzymywać wodę. Takie produkty żywnościowe są w rzeczywistości największym źródłem sodu w diecie.
Potas to minerał, który spełnia kilka ważnych funkcji. Na przykład pomaga wysyłać sygnały elektryczne, które utrzymują ciało w ruchu. Może także korzystnie wpływać na zdrowie serca. Wydaje się, że potas pomaga zmniejszyć retencję wody na dwa sposoby, obniżając poziom sodu i zwiększając produkcję moczu.
Banany, awokado i pomidory to przykłady produkty o wysokiej zawartości potasu.
Magnez bierze udział w ponad 300 reakcjach enzymatycznych, które utrzymują funkcjonowanie organizmu. Spełnia więc bardzo ważną rolę w naszym ciele. Dlatego też zwiększenie spożycia magnezu może pomóc w ograniczeniu zatrzymywania wody. Jedno z badań wykazało, że 200 mg magnezu dziennie zmniejszyło zatrzymanie wody u kobiet w okresie przed miesiączkowym.
Dobrymi źródłami magnezu są orzechy, pełnoziarniste produkty, ciemna czekolada oraz liściaste, zielone warzywa. Można również spożywać go w formie suplementu diety.