• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 11 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje
  • Ekologiczne opakowania
  • Zamówienia online

Jogurt i jego właściwości zdrowotne

Jogurt i jego właściwości zdrowotne

Jogurt jest jednym z najbardziej znanych na świecie produktów fermentowanych. Jest spożywany od tysiącleci jako osoby posiłek lub jako składnik i dodatek do potraw zarówno słodkich jak i wytrawnych. Ceniony nie tylko ze względów smakowych, ale także właściwości zdrowotnych.

Jak powstaje?

Jogurt powstaje z surowego mleka, do którego dodano bakterie probiotyczne Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus oraz Streptococcus salivarius ssp. thermophilus. Dzięki ich działaniu zachodzi proces fermentacji i zmienia się struktura produktu. W procesie technologicznym często dodawane są inne dodatki np. mleko w proszku, stabilizatory, pektyny czy żelatyna. Warto więc na sklepowych pułkach szukać takich produktów, które mają jak najbardziej ograniczony skład.

W ostatnim czasie sławny stał się jogurt grecki. Czym się różni od jogurtu naturalnego?
Główna różnica jest w procesie technologicznym. Jogurt grecki powstaje w wyniku dłuższego odsączania serwatki, co nadaje mu gęstą i kremową konsystencję. Zawiera również więcej białka, ale i tłuszczu (nawet dwa razy więcej) niż jogurt naturalny. Co ważne, jogurt grecki zawiera mniejszą ilość sodu niż jogurt naturalny.

Czy jogurt owocowy jest zdrowy?

Niestety większość jogurtów smakowych ma bardzo dużą zawartość cukru. Niektóre w ogóle nie zawierają owoców, które zastąpione są sztucznym aromatem. Barwa jogurtu niejednokrotnie jest skutkiem zastosowania barwników, nie zawsze naturalnych i bezpiecznych.

Dla naszego zdrowia będzie dużo bezpieczniej, jeśli taki jogurt zrobimy samodzielnie. Wystarczy zmiksować probiotyczny jogurt naturalny, że świeżymi owocami i możemy cieszyć się smacznym i zdrowym posiłkiem. W naszych dietach pudełkowych z cateringu dietetycznego często dodajemy ziarna i nasiona, aby podnieść ich wartość odżywczą.

Jakie właściwości zdrowotne ma jogurt?

  • jest bardzo dobrym źródłem białka, o wysokiej bioprzyswajalności

Mały kubeczek jogurtu naturalnego (150g) to 6g białka. Zawartość białka w jogurcie może być podwyższona, ze względu na dodawanie mleka w proszku do produktu. W jogurcie znajdziemy białka: kazeinę oraz serwatkę, które są bogate w aminokwasy i łatwe do strawienia przez nasz organizm.

  • jest dobrym źródłem witamin z grupy B,

Ważne jest to, że jogurt zawiera witaminę B12, występującą wyłącznie w produktach odzwierzęcych. Zawiera również inne witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego i kondycję psychiczną.

  • zawiera wapń, magnez, potas, fosfor, cynk,

Witaminy te są niezbędne do budowy kości. Spożycie nabiału wiąże się z wyższą gęstością kości, co chroni je przed uszkodzeniem. Minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, regulują ciśnienie krwi. Odpowiadają również za prawidłową kondycję skóry i paznokci.

  • dobry jogurt zawiera bakterie probiotyczne

Bakterie probiotyczne, to dobre bakterie, które zasiedlą naszą florę bakteryjną. Przyczyniaj się do obniżenia poziomu cholesterolu, prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Są niezbędne do optymalnego działania układu odpornościowego. Probiotyki odpowiadają również za prawidłowy proces trawienia, dlatego jogurt są polecane, aby wspomagać ten proces. Spożywanie jogurtów z żywymi kulturami bakterii, ma zastosowanie w leczeniu biegunek, będących następstwem antybiotykoterapii. Jogurt mogą także zmniejszać zaparcia i objawy zespołu jelita nadwrażliwego. W przypadku nietolerancji laktozy, jogurt są lepiej tolerowane.

Jogurt ma szereg właściwości zdrowotnych, dlatego chętnie używamy go w naszych dietach z cateringu dietetycznego.