Każdy z Nas doskonale pamięta smak „papek”, które na bazie różnego rodzaju kasz serwowały Nam nieustannie Mamy i przedszkolanki, co niekoniecznie w tamtych czasach do końca odpowiadało Naszym kubkom smakowym. Jednak Mamy jak zawsze wiedziały co robią. Dzisiaj chętnie sięgamy tworząc nasz catering dietetyczny po królową kasz: KASZĘ JAGLANĄ i całe szczeście, gdyż ma ona dobroczynny wpływ na Państwa zdrowie i powinna na stałe zagościć w menu:)
Co zawiera kasza jaglana i dlaczego powinniśmy ją jeść?
Teraz już wiemy, ile dobrego niesie wprowadzenie kaszy jaglanej do naszej codziennej diety.
Poniżej szybki i pożywny, a co ważne smaczny przepis na śniadanie, czyli zdrowy początek dnia z kasza jaglaną.
,,JAGLANKA’’
Składniki:
100ml mleka, 35 g kaszy jaglanej (3 łyżki suchego produktu), 5g otrębów owsianych, 4 suszone śliwki, 1 małe jabłko, 1 łyżeczka miodu, cynamon
Kasz oraz otręby zalewamy w garnku gorącym mlekiem i na małym ogniu gotujemy około 5-7 minut, po czym odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. W międzyczasie obrane jabłko ucieramy na dużych oczkach tarki, a śliwki kroimy w kostkę. Gdy kasza całkowicie zgęstnieje i wchłonie cały płyn, przekładamy ją do miseczki, dodajemy jabłko oraz śliwki i dosładzamy do smaku odrobiną miodu i cynamonu. Możemy również do naszego przepisu dodać swoje ulubione orzechy.
Smacznego!!!