W trosce o nasze zdrowie i dobre samopoczucie coraz częściej sięgamy po naturalne produkty. Świadomość tego, że pożywienie ma ogromy wpływ na nasze zdrowie rośnie. I my zespół Przełomu w odżywianiu, bardzo się tego cieszymy. Jednym z produktów, które ma wiele dobroczynnych działań na nasz organizm jest ocet jabłkowy. Znany i używany już od wieków, między innymi przez Hipokratesa. W Anglii uważany jest za „eliksir życia”. Ocet jabłkowy stosuje się jako przyprawę do polepszenia walorów smakowych różnych potraw, ale także jako środek leczniczy.
Jakie zatem właściwości kryje w sobie ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy a odchudzanie
Ocet jabłkowy jest również uważany za naturalny suplement wspomagający dietę odchudzającą. Przeprowadzone liczne badania potwierdziły korzystny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej w organizmie oraz pomoc w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. Produkt ten ma duże znaczenie dla pracy przewodu pokarmowego: przyspiesza trawienie oraz poprawia perystaltykę jelit. Ponadto wyrównuje gospodarkę kwasowo-zasadową, która często jest zachwiana przez stosowanie różnych diet odchudzających.
Jak wybrać dobry ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy możemy przyrządzić sami w domu, jednak jest to pracochłonne i wymaga odpowiednich narzędzi. Bez problemu kupimy go w każdym sklepie ze zdrową żywnością oraz niektórych „marketach”. Najlepiej wybierać ocet jabłkowy niefiltrowany i niepasteryzowany, w którym widocznie unosi się osad.
Ocet jabłkowy to produkt w 100% godny polecenia. Dzięki tylu pozytywnym właściwościom wpływającym na zdrowie i urodę, nie mamy wątpliwości, że warto go używać w kuchni. W naszym cateringu dietetycznym PRZEŁOM W ODŻYWIANIU znajdziecie potrawy z dodatkiem octu jabłkowego.