Odmian pomidorów jest naprawdę dużo. Różnią się miedzy sobą kształtem, barwą, konsystencją miąższu oraz oczywiście smakiem. Pomidory są warzywami powszechnie spożywanymi w polskiej kuchni, praktycznie przez cały rok. W dodatku teraz mamy na nie sezon i są nie dość, że są wyjątkowo smaczne, ich cena jest niska, to także skład odżywczy jest najlepszy o tej porze roku.
Pomidory to skarbnica witamin i składników mineralnych. Zawierają dużą ilość witaminy C i E, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Są bogate w potas a także wapń, magnez oraz żelazo. Ponadto zawierają błonnik pokarmowy.
Bardzo ważnymi składnikami pomidorów jest likopen - czerwony barwnik, który jest zaliczany do silnych antyoksydantów oraz cholina. Taki skład tego warzywa, sprawia, że spożywanie go korzystnie wpływa na:
• Polepszenie odporności organizmu
• Przyspieszenie gojenia się ran
• Zmniejsza szkodliwe działanie wolnych rodników
• Obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
• Przemianę materii
• Zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału i chorób serca
• Poprawę pracy układu nerwowego.
Najlepiej spożywać pomidory czerwone, ponieważ to one cechują się największą wartością odżywczą.
Pamiętajmy, żeby nie łączyć np. w sałatce czy na kanapce pomidorów razem ze świeżym ogórkiem, ponieważ zawarty w ogórkach enzym „zabija” witaminę C, znajdującą się w pomidorach.
Aby zachować jak najdłużej zdrowe pomidory w domowej spiżarni my, jak zawsze polecamy robienie przetworów: koncentraty pomidorowe, w zalewie, suszone lub duszone pomidory, pozwolą Wam w jesienno-zimowe dni cieszyć się smakiem i właściwościami warzyw.
Teraz już wiecie, czemu w cateringu dietetycznym Przełom w Odżywianiu aż tyle pomidorów :)