• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 11 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje
  • Ekologiczne opakowania
  • Zamówienia online

Zaparcia

Zaparcia

Zaburzenia pracy przewodu pokarmowego związane z zaparciami są plagą współczesnych czasów. Wg. specjalistów „zaparcia” definiowane są jako wypróżnienia nie częściej niż 3 razy w tygodniu, kał jest oddawany z trudem, często towarzyszy mu uczucie niepełnego wypróżnienia, najczęściej jest o twardej i zbitej strukturze.

Zaparcia mogą być spowodowane spożywaniem lub unikaniem pewnych pokarmów, stylem życia, brakiem aktywności fizycznej, lekami a także mogą być skutkiem niektórych chorób. Dla wielu osób przyczyna ich utrzymującego się występowania jest często nieznana. Są one określane jako przewlekłe zaparcia idiopatyczne. Niestety zaparcia mogą mieć poważny, negatywny wpływ na jakość życia, a także na zdrowie fizyczne i psychiczne. Warto więc zadbać o to, by wypróżnienia były prawidłowe. W naszych dietach pudełkowych proponujemy zbilansowane posiłki, zawierające odpowiednią podaż błonnika, co korzystnie wpływa na perystaltykę jelit a tym samym reguluje rytm wypróżniania.

Dlatego poniżej przedstawiamy kilka sugestii jak naturalnie radzić sobie z zaparciami:

1. Pij więcej wody

Masy kałowe powinny być prawidłowo nawodnione, aby bez problemów przechodzić przez światło przewodu pokarmowego. W innym wypadku, suche masy kałowe zachowują się jak kamień i organizm ma problem aby przesuwać je przez jelita. Tak więc odwodnienie i niedobór wody w organizmie są najczęstszą przyczyną zaparć. W celu nawodnienia organizmu najlepiej wykorzystać wodę niegazowaną średniozmineralizowaną. Niektóre badania wykazały, że woda gazowana jest bardziej skuteczna niż woda niegazowana w łagodzeniu zaparć. Obejmuje to osoby z przewlekłym zaparciem idiopatycznym lub zespołem jelita drażliwego. Podstawą działań zmierzających do usprawnienia procesu wypróżniania się jest nawadnianie się.

2. Spożywaj więcej błonnika pokarmowego

To druga najważniejsza zasada przybliżająca nas do pokonania zaparć. Zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego, zwiększa masę kału, co ułatwia mu przechodzenie przez jelita. Wprowadzeniu większych ilości błonnika pokarmowego do jadłospisu, powinno towarzyszyć zwiększenie ilości wypijanej wody. Dlatego każdego dnia przypominamy Ci o tym, kiedy czytasz menu swoich posiłków z cateringu dietetycznego. W innym wypadku błonnik może nasilić problem z wypróżnieniem. Należy zwrócić uwagę na rodzaj podawanego błonnika:

  • Błonnik nierozpuszczalny – występuje m.in. w otrębach pszennych, warzywach i ziarnach, zwiększa objętość stolca pomagając mu przechodzić przez układ trawienny. Niektóre osoby z zespołem jelita nadwrażliwego czy innymi zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego muszą uważać na ten rodzaj błonnika, ponieważ może pogarszać problem z jelitami.
  • Błonnik rozpuszczalny – występujący m.in. w otrębach owsianych, jęczmieniu, orzechach, nasionach, roślinach strączkowych, owocach i warzywach. Tworzą żelową strukturę, która zmiękcza stolec i poprawia jego konsystencję. W przypadku tego błonnika także może być on źle tolerowany przez niektóre osoby.
  • Błonnik witalny/ babka płesznik/ psyllium – to rozpuszczalny błonnik, który nie ma zdolności fermentowania w przewodzie pokarmowym. Spróbuj wymieszać jedną do dwóch łyżeczek nasion babki płesznik w filiżance gorącej wody. Pozostaw na dwie godziny, dodaj cytrynę i ew. miód, a następnie wypij. Popij dodatkową szklanką wody.
  • Siemię lniane jest bogate w błonnik i zawiera zdrowe tłuszcze omega-3. Wprowadź jedną łyżkę zmielonych nasion dwa lub trzy razy dziennie. Wymieszaj ziarna z wodą i wypij mieszaninę. Możesz również dodawać siemię do porannej owsianki lub smoothie.

​3. Jedz zdrowe tłuszcze

Awokado, orzechy czy oliwa z oliwek to zdrowe tłuszcze, które powodują „natłuszczenie” mas kałowych dzięki czemu łatwiej są usuwane przez przewód pokarmowy. Dobrym pomysłem jest więc połączenie sałatki z zielonych liści z awokado/ dressingiem na bazie oleju lub pokruszonymi orzechami.

4. Pij ciepłe posiłki

  • o przeczyszczającym działaniu kawy, przekonała się nie jedna osoba. Kofeina ma działanie rozluźniające jelita, co stymuluje je do szybszego wydalania zbędnych mas kałowych. Efekt ten jest o 60% silniejszy od wypicia wody, i o 23% silniejszy od wypicia kawy bez kofeiny.
     
  • Pij herbaty ziołowe, ciepłą wodę z cytryną, ponieważ mają zdolność przyśpieszenia pracy jelit. Herbata miętowa zawiera metol, który pomaga mięśniom jelit pracować w prawidłowy sposób. Napar z imbiru działa rozgrzewająco na nasze tkanki, dzięki czemu przyśpiesza proces trawienia. Herbata z mniszka lekarskiego również wykazuje delikatny efekt przeczyszczający.

5. Dodatkowo możesz:

  • jeść śliwki suszone – ten stary domowy środek nadal działa niezawodnie – możesz jeść śliwki w całości, lub zalać je wodą, poczekać a następnie wypić powstały napar.
  • jeść rodzynki - są również bogate w błonnik oraz kwas winowy, który ma działanie przeczyszczające
  • wprowadzić aktywność fizyczną – w przypadku zaparć najlepsze są spacery. Regularne ćwiczenia pomagają organizmowi szybciej przemieszczać pokarm
  • włączyć suplementację probiotykami – osoby, które mają problem z zaparciami, bardzo często mają zaburzony skład mikroflory jelitowej. Bakterie probiotyczne wytwarzają kwas mlekowy i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą poprawić ruchy jelit i ułatwiać przechodzenie stolca.

Pamiętaj:

Wymuszanie wypróżnień może zakończyć się powstaniem hemoroidów lub szczeliny odbytu. Natomiast ich wstrzymywanie przyczynia się to powstania zaparć.

Zaparcia to trudny problem i niejednokrotnie są one sygnałem alarmowym informującym o rozwoju chorób. Dlatego warto o tym problemie rozmawiać z lekarzem.