Dieta opracowana specjalnie z myślą o osobach eliminujących ze swojego jadłospisu gluten i laktozę. Ze względu na niski ładunek glikemiczny posiłków polecana jest również dla insulinoopornych. Wybierana przez osoby z nadwrażliwością na gluten
i nietolerancją laktozy przynosi poprawę samopoczucia w wielu dolegliwościach. Może być stosowana przez osoby
z Hashimoto oraz innymi chorobami autoimmunologicznymi. Wiele badań naukowych, jak również zaleceń towarzystw endokrynologicznych informuje o znaczeniu diety bezglutenowej i bezlaktozowej w chorobach z autoagresji.
Polecana również osobom z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Eliminacja glutenu i laktozy ważna jest również w przypadku dietoterapii zmian skórnych takich, jak: trądzik, wypryski, pokrzywka czy atopowe zapalenie skóry.
Dieta obfituje w produkty naturalnie bezglutenowe takie, jak kasze, quinoa, ryże. Produkty mleczne zostały zastąpione roślinnymi zamiennikami takimi, ja mleko i jogurt kokosowe oraz mleko migdałowe. Menu ma charakter antyzapalny ze względu na dużą ilość antyoksydantów występujących
w warzywach, owocach i superfoods oraz obecność kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, występujących w orzechach, pestkach i nasionach.
Różnorodne menu zawiera większą ilość białka dostarczaną z jajek, mięs, ryb, krewetek, roślin strączkowych oraz innych produktów roślinnych, co pomaga zwiększyć uczucie sytości, a tym samym ułatwia odchudzanie i pomaga stabilizować poziom cukru we krwi.
Dieta przeznaczona jest dla osób:
- z nadwrażliwością na gluten
- z nietolerancją laktozy
- z chorobami autoimmunologicznymi
- insulinoopornych
- borykających się z problemami ze strony układu pokarmowego
- z problemami skórnymi
- w okresie wzmożonej aktywności i rekonwalescencji
W przypadku wątpliwości możliwości podjęcia diety należy skontaktować się z lekarzem lub z naszym dietetykiem.
Istnieje możliwość zamówienia zestawu testowego na 1 dzień.
Tabela kalorymetryczna:
No GLUTEN &
LACTOSE |
Węglowodany |
Białko |
Tłuszcze |
Śniadanie |
II śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Kolacja |
DIETA 1200 kcal |
160 - 170g |
70 - 80g |
30 - 40g |
300 kcal |
120 kcal |
420 kcal |
120 kcal |
240 kcal |
DIETA 1500 kcal |
180 - 190g |
90 - 100g |
40 - 50g |
375 kcal |
150 kcal |
525 kcal |
150 kcal |
300 kcal |
DIETA 1800 kcal |
220 - 230g |
110 - 120g |
50 - 60 g |
450 kcal |
180 kcal |
630 kcal |
180 kcal |
360 kcal |
DIETA 2000 kcal |
250 - 260g |
120 - 130g |
60 - 70g |
500 kcal |
200 kcal |
700 kcal |
200 kcal |
400 kcal |
* dopuszcza się 5-15% różnice powyższych wartości w zależnosci od dziennego menu, ale wartość sumaryczna zawsze będzie prawidłowa