• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 9 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje
  • Zamówienia online

Post leczniczy wg dr Dąbrowskiej
ok. 600 kcal

sałatka

Dieta ta ma charakter postu. Oparta jest głównie na świeżych i gotowanych warzywach oraz niewielkich ilościach owoców. Prekursorem tej diety jest lekarz kliniczny dr Ewa Dąbrowska, która w swojej praktyce lekarskiej znalazła wiele zastosowań głodówki leczniczej w różnych schorzeniach i chorobach cywilizacyjnych oraz detoksykacji organizmu.
Głównym celem diety jest rewitalizacja organizmu, czyli przywrócenie równowagi i oczyszczenie. Dieta bazuje na stosunkowo niskiej kaloryczności. Dzięki temu organizm pobudza się do samoleczenia zużywając zdegenerowane komórki. Brak żywności przetworzonej i cukru pozwala na regenerację śluzówki jelit, zaś duża ilość błonnika na ich oczyszczenie.

Maksymalny okres jej stosowania wynosi 6 tygodni. Przed rozpoczęciem diety można skorzystać z konsultacji z naszym dietetykiem, a podczas jej stosowania ze stałego monitoringu postępów. Minimalny okres zamówienia to 14 dni postu.

Podstawową zasadą tego postu jest wewnętrzne żywienie polegające na zużywaniu tkanek według hierarchii ważności tzn. Organizm na początku wydala zbędną wodę (ustępują obrzęki), zużywa jako pokarm niepotrzebne zapasy, złogi m. in. tłuszczu, zwyrodniałych komórek i ogniska zapalne, zaś narządy życiowo ważne takie, jak mózg i serce są najdłużej oszczędzane. Wraz z zużywaniem starych komórek następuje regeneracja młodych, zdrowych komórek, co wiąże się z odmłodzeniem organizmu. Ustępują bóle stawów, które są często od lat siedliskiem kwasu moczowego i zwyrodniałych komórek. Kuracja postna oczyszcza krew z kompleksów immunologicznych. Po kuracji poprawia się znacząco odporność, ustępują stare zmiany zapalne, zmniejszają się skłonności do przeziębień, a choroby zwyrodnieniowe cofają się. Kuracja działa także korzystnie na poprawę glikemii, ciśnienie tętnicze, hiperlipidemii, różnego rodzaju problemy kliniczne, poprawę kondycji skóry, włosów, paznokci. Występuje też znaczny ubytek wagi.

Proponowana przez nas kuracja składa się z 3 etapów:

Etap I –przygotowanie do postu leczniczego. Zalecamy, aby post poprzedzić tygodniem diety oczyszczającej. Jest to dieta, która pozwala na stopniowe zejście z kaloryczności, eliminację mięsa, nabiału, cukrów i żywności przetworzonej oraz eliminację produktów pszenicznych, nabiału i mięsa. Dzięki temu organizm oczyszcza się stopniowo, ale i przygotowuje do postu leczniczego. Dieta skomponowana jest z kasz, owoców, warzyw, nasion i pestek. 

Etap II – od 2 do 6 tygodni postu właściwego ustalonego z naszym dietetykiem w zależności od celu kuracji i zamierzonych efektów. 

W czasie kuracji spożywane będą jedynie warzywa i owoce ubogie w substancje odżywcze. 

dozwolone warzywa: 

marchew, buraki, seler, pietruszka, chrzan, rzepa, rzodkiew, różne rodzaje kapusty, kalafior, brokuł, bok choy, jarmuż, kapusta pekińska, rukola, kalarepa, szparagi, różne rodzaje sałat, szpinak, botwinka, seler naciowy, natka pietruszki, mniszek, pokrzywa, szczaw, różne rodzaje cebuli, szczypiorek, por, czosnek, dynia, cukinia, kabaczek, bakłażan, ogórki, pomidor, papryka

dozwolone owoce:
jabłko, grejpfrut, cytryna, oraz zgodnie z najnowszą aktualizacją dopuszcza się spożycie innych owoców: owoce jagodowe, kiwi, granat, pomarańcze, mandarynki, porzeczki, agrest, morele, arbuz, śliwki, wiśnie, maliny. Powinny to być ilości śladowe i dekoracyjne. Podjadanie owoców powinno być ograniczone. Zaleca się, aby owoce stanowiły ok. ¼ ilości spożywanych produktów. Nadmiar owoców skutkuje zwiększonym spożyciem występujących w nich cukrów, a to z kolei może wpływać na przerwanie działania diety.

Bezwzględnie nie wolno w tym czasie spożywać: zbóż, orzechów, pestek, batatów i ziemniaków, warzyw strączkowych, pieczywa, produktów mlecznych, jajek, oleju, mięsa, ryb ani słodkich owoców, słodyczy oraz alkoholu.

Produkty te są zbyt odżywcze, hamują spadek masy ciała, co oznacza zahamowanie procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek. Każde ustępstwo może negatywny wpływ na stan zdrowia.

Dozwolone napoje: woda i herbaty ziołowe oraz soki warzywne w nieograniczonych ilościach. Zalecamy wypijanie minimum 3 litrów wody niegazowanej dziennie.

Etap III – wyprowadzenie, stabilizacja i wprowadzenie na stałe zdrowego żywienia.. Etap ten obejmuje: 1 tydzień diety wegetariańskiej 1000 kcal, następnie 1 tydzień diety wegetariańskiej lub zwykłej (z mięsem) 1200 kcal i na koniec tego etapu 1 tydzień wybranej diety 1500 kcal. Etap ten jest równie istotny, jak sam post. Jeżeli go ominiemy gwarantowany jest efekt jojo (nawet ze zdwojoną siłą) oraz inne sensacje zdrowotne występujące przy za szybkim wprowadzaniu poszczególnych produktów zakazanych podczas kuracji. Etap ten pozwala na stopniowe zwiększanie i powrót do żywienia o niskim stopniu przetworzenia oraz z wysoką gęstością odżywczą, ale przede wszystkim pozwala wyrobić nawyki zdrowego żywienia, które powinno być wprowadzone na stałe po poście leczniczym, aby utrzymać jego efekty prozdrowotne.

Przeciwskazania do postu leczniczego:

Stosowanie leków hamujących układ odpornościowy, hormonów sterydowych, cytostatyków, kacheksja, zaawansowane nowotwory, porfiria, niewydolność narządów, nadczynność tarczycy, choroby nerek, ciąża, karmienie, u dzieci, choroba Adisona, depresja.

Przykładowe dania:

obiad
Post leczniczy