• Catering Dietetyczny
  • Dostawa na terenie Warszawy i okolic
  • 11 zdrowych diet, 5 posiłków
  • Profesjonalne konsultacje
  • Ekologiczne opakowania
  • Zamówienia online

Zdrowe zęby, zdrowe ciało?

Zdrowe zęby, zdrowe ciało?

Czy na co dzień pamiętasz o dbaniu o zdrowe zęby? Czy dbasz o nie, regularnie je myjąc i robiąc przeglądy stomatologiczne? Dla wielu z nas, zęby to tylko element dekoracyjny i zależy nam na śnieżnobiałym uśmiechu. Tymczasem najnowsze badania naukowe, udowadniają zależność pomiędzy stanem uzębienia a ryzykiem rozwoju różnych chorób. Tak jest m.in. w przypadku parodontozy.

Parodontoza to choroba szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Jest to stan zapalny przyzębia, a jego obecność obciąża cały organizm. Powoduje stopniową utratę struktur podtrzymujących zęby i ich wypadanie. Chorobotwórcze bakterie mogą się wtedy przemieszać do innych części ciała, gdzie sieją spustoszenie. Podaje się, że może być dodatkowym czynnikiem, który przyśpiesza rozwój chorób – przede wszystkim cukrzycy, chorób sercowo – naczyniowych, przewlekłego zapalenia nerek, zapalenie żołądka. Odgrywa również rolę w rozwoju zapalenia wsierdzia, nawracającego zapalenia płuc u osób starszych.

Poważnym zagrożeniem jest również próchnica. Wynika ona z interakcji pomiędzy bakteriami jamy ustnej a węglowodanami, fermentującymi przy powierzchni zębów. Powoduje to demineralizację powierzchni zębów, co stanowi podstawę do powstania ubytków próchniczych.

Jednym z istotnych czynników, wpływających na zdrowie jamy ustnej, jest prawidłowa dieta.

Przede wszystkim obejmuje ona:

1. Ograniczenie ilości ale przede wszystkim częstotliwości spożycia cukrów

To z jaką częstotliwością spożywamy cukry, zwłaszcza w postaci słodyczy, ma bezpośredni wpływ na rozwój próchnicy. W jednym z badań wykazano, że ryzyko rozwoju próchnicy jest niskie, gdy cukry były spożywane do 4 razy w ciągu dnia i w trakcie posiłków. Powyżej tej ilości ryzyko próchnicy jest bardzo wysokie. Dotyczy to także picia herbaty z cukrem. W jednym z badań wykazano, że ryzyko rozwoju próchnicy zwiększa się wraz z częstością picia herbaty słodzonej cukrem. Stąd wniosek, że najlepiej pić gorzką herbatę.

Naukowcy przyjrzeli się również dzieciom. W jednym z badań obserwowali dzieci w przedszkolu, w którym słodkie posiłki były podawane 4-5 razy dziennie. Dzieci te, rozwijały 6- krotnie szybciej próchnicę w przeciągu zaledwie 1 roku, niż ich rówieśnicy z niższym spożyciem cukrów. Obserwacje dzieci dotyczyły też wypijania słodkich napojów pomiędzy posiłkami. Wraz z wzrastającą ilością wypijanych napojów wzrasta natężenie rozwoju próchnicy. Aby minimalizować ryzyko rozwoju próchnicy, warto uczyć dzieci picia wody.

2. Spożywaj węglowodany, ale te pełnoziarniste

Produkty spożywcze, bogate w węglowodany, głównie skrobię, nie stanowią zagrożenia w rozwoju próchnicy. Osoby, u których w diecie przeważają węglowodany złożone, mają niski poziom próchnicy. Mowa tutaj o produktach typu chleb, makaron, kasza, ryż czy ziemniaki, ale w formie al dente, a nie rozgotowanej. Bardzo silne działanie próchniczotwórcze ma połączenie skrobi z cukrem, czyli np. ciasta i ciasteczka.

3. Jedz duże ilości warzyw

Warzywa powinny być podstawą diety nastawionej na zdrowy uśmiech. Mają wielokierunkowe właściwości zdrowotne. Zawierają  antyoksydanty, witaminy m.in. C, kwas foliowy, z grupy B, minerały - wapń, magnez, potas. Składniki te pomagają chronić dziąsła i tkanki przed uszkodzeniem komórek, przed szkodliwym działaniem bakterii. Niektóre z  warzyw np. marchew czy seler – spożywane na surowo, pomagają w usuwaniu płytki nazębnej z zębów, odświeżają oddech.

4. Jedz owoce w ograniczonych ilościach

Jak już wiesz, pokarmy zawierające dużo cukrów są szkodliwe dla naszych zębów. Stąd codziennie jedzenie garści winogron nie jest zalecane. Inaczej jest jednak np. z jabłkami. Gryzienie i przeżuwanie oczyszcza zęby, pobudza wydzielanie śliny. Dobroczynne działanie ma spożywanie surowych owoców, ponieważ sok z jabłek, ze względu na wyższe stężenie cukrów, może uszkadzać zęby.

Warto również spożywać cytrusy, ze względu na zawartą w nich witaminę C. Należy przy tym pamiętać, aby po zjedzeniu owoców czy wypiciu soku z cytrusów nie myć zębów. Zawarte w nich kwasy, mogą chwilowo uwrażliwiać zęby, przez co włoski szczoteczki mogą je uszkadzać.

5. Unikaj lepkich produktów

Niektóre pokarmy, że względu na swoją strukturę podczas ich spożywania oblepiają zęby i przyklejają się do nich. Zawarte w nich cukry, stykają się z zębami, doprowadzając do ich uszkodzenia. Do takich produktów należą m.in. figi suszone, batoniki zbożowe, rodzynki, karmel, żelki, ciastka z masłem orzechowym, chrupki kukurydziane. To także lizaki, miętówki i cukierki, gdyż stale stykają się z zębami.  Po ich spożyciu najlepiej umyć zęby.

To podstawowe zasady nakierowane na unikanie substancji potencjalnie najbardziej szkodzących zębom. Jeśli chcesz skorzystać z diety, która maksymalnie chroni żeby, wypróbuj dietę z cateringu dietetycznego Przełom w Odżywianiu www.przelomwodzywianiu.pl